AddToAny

Skrev kritisk rapport om politiforskere. Nå granskes forskeren av eget universitet

Skrev kritisk rapport om politiforskere. Nå granskes forskeren av eget universitet
- Sverige kritiserer gjerne Ungarn, men har vanskelig for å se hva de selv holder på med, sier politiforsker Stefan Holgersson.
Reaksjonene ble noe helt annet enn forventet, da han og kollegaene publiserte en rapport om det kriminalitetsforebyggende rådet i Sverige.

En dag blir Stefan Holgersson gjort oppmerksom på at hans profilside på universitetets hjemmeside er slettet.

Han eksisterer plutselig ikke som forsker der lenger.

Den ene kollegaen hans ble sykmeldt, er det fremdeles og har vært det i over et år nå.

Den andre mistet plutselig jobben etter det som skjedde.

Hvor Holgersson ser seg selv om kort tid, vil han ikke en gang spekulere i.

- Det er en sak om forskningen er dårlig, men en helt annen når man angriper en familie som ikke har noe med dette å gjøre, sier professoren ved Politihøgskolen i Oslo og universitetslektoren ved Linköpings universitet, Stefan Holgersson.

Det er status over ett år etter at de tre forskerne fra Linköpings universitet publiserte en forskningsrapport som gjorde et oppsiktsvekkende funn om det Brottsförebyggande rådet (BRÅ)- kriminalitetsforebyggende råd - et sentralt organ på justisfeltet i Sverige.

I stedet for fokus på de viktige funnene i det som viser seg å være et svært politisert felt, rettes fokuset mot forskerne selv. Universitetet ender med å sette i gang en forskningsetisk granskning.

Holgersson beskriver tiden etter publiseringen som å ha havnet i et politisk vepsebol.

Noen sammenligner stemningen i det svenske samfunnet og det de tre forskerne har blitt utsatt for etter publiseringen med tilstander i land vi ikke ønsker å sammenligne oss med.

Hvordan havnet de tre forskerne her?

Forskning for norsk justisminister

Stefan Holgersson er politi, professor ved Politihøgskolen i Oslo og universitetslektor ved Linköpings universitet.

Han har alltid interessert seg for og forsket på politiet.

I norsk kontekst ble forskningen hans for alvor kjent etter at han gjorde en minutt for minutt-studie i 2012 av hva svensk politi gjør når de er på jobb. Studien ble publisert ved Politihøgskolen i Norge, og mens den svenske Rikspolisstyrelsen takket nei, så takket det norske Justisdepartementet ja.

Holgersson og medforfatter Johannes Knutsson ved Politihøgskolen, ble invitert til å gjøre rede for studien til daværende norsk justisminister, Arbeiderpartiets Grete Faremo - en studie som også ble vist til i rapporten til 22-juli kommisjonenog som Holgersson trakk fram i debattspaltene i NRK da han advarte mot sentralisering av politiet i 2013.

Bare kritikk ved ett tilfelle

Senere, i 2018 og 2019ser Holgersson nærmere på varslere, på mulighetene og oppfatningen rundt intern varsling i det svenske politiet.

Sammen med kollega ved Linköpings universitet, universitetslektor Malin Wieslander, forsker han også på forskere og forskning på mektige organisasjoner som politiet, og utfordringene rundt fri forskning.

De ser nærmere på de som har forsket på og ytret seg på en måte som utfordrer arbeidet til det svenske politiet.

- Vi fant rundt 11 forskere og vi intervjuet de som ønskte å stille opp. Samtlige av dem som hadde uttalt seg kritisk hadde den samme opplevelsen av at man ble utsatt for represalier, eller så fikk man ikke forskningsmidler til å forske videre. De opplevde det også som vanskelig å få tilgang på data, sier Holgersson.

I arbeidet med denne forskningsartikkelen, så oppdaget de to Linköping-forskerne noe interessant.

- Bare ved ett tilfelle hadde en forsker ved det Brottsförebyggande rådet kritisert politiet. Og dette var kritikk av en over 20 år gammel arbeidsmetode. Det synes vi var veldig interessant, sier Holgersson.

Det Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har nemlig til oppgave å bidra til kunnskapsutvikling på det kriminalpolitiske området og skal fremme kriminalitetsforebyggende arbeid.

Det er altså en statlig myndighet som skal forske og se nærmere på arbeidet til politiet, og er organisert direkte under det svenske Justisdepartementet.

- BRÅ skal altså studere virksomheter som departementet har ansvar for. Tidlig i arbeidet fant vi en svensk offentlig utredning (SoU) fra 2004 som foreslo at BRÅ burde være uavhengig, nettopp for at det ikke skulle bli styrt som en myndighet, sier Holgersson.

Politisert felt

Parallelt med at Linköpings-forskerne starter sitt forskingsarbeid, ulmer det allerede i det politiske landskapet rundt nettopp BRÅ.

Ifølge Holgersson debatteres det heftig i sosiale medier, kanskje spesielt på Twitter, hvor den politiske høyresiden retter kraftig skyts både mot rådet og politiet, som ligger under det sosialdemokratisk-ledede Justisdepartementet.

Debatten blir Holgersson først gjort oppmerksom på i etterkant, da han ikke selv er på Twitter.

Partiskhet i forskningen

De to Linköping-forskerne, sammen med forskningsassistent Ossian Grahn, ser på om det kan være

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt