AddToAny

Skien digitaliserer sykehjemmene

Skien digitaliserer sykehjemmene
Dette skal trygge hverdagen for beboere og ansatte.
- Er det her jeg skal trykke? spør beboer Marit Ødegaard og peker på den gule knappen på smykkealarmen hun nettopp har fått rundt venstre håndledd. - Ja, prøv! oppfordrer Rune Solli, prosjekt- leder for implementering av velferdsteknologi på Gulset sykehjem og bokollektiv i Skien. De er inne i den første uka med utprøving av det nye, digitale pasientvarslingssystemet, og avdelingen i første etasje er valgt ut som pilot- avdeling. I løpet av de neste ukene skal resten av huset, med 121 beboere og 300 ansatte, følge etter. Ødegaard trykker, og det lyser rødt rundt knappen. Solli tar fram en smarttelefon og for- klarer hva som skjer: - Pleierne har hver sin telefon i lomma, og den som har ansvaret for ditt rom, får opp en melding om at du trenger hjelp, sier han og viser fram skjermen. Og ganske riktig: Snart står en sykepleier i døra. - Tenk å bare kunne trykke på en knapp, og så dukker det opp sånne engler. Vi er heldige som bor i Norge, slår Ødegaard fast. KLyuntgtbeark ksennobroe-noge behandlingssenter var det første sykehjemmet i Telemark med integrerte velferdsteknologiske løsninger. Nå moderniseres sykesignalanleggene ved resten av sykehjem- mene i Skien, og byens første fulldigitaliserte sykehjem, Kverndalen bo- og dagsenter, skal stå ferdig i 2022. På Gulset går teknikere fortsatt rundt i gangene med PC-er for å fininnstille de trådløse signalene. Oppstarten er resultat av en lang planleggingsfase, med grundig opplæring av alle ansatte og informasjon til beboere og pårø- rende. - Vi begynner med utprøving av aktive smykkealarmer, det vil si at beboerne selv ut- løser alarmen ved behov. Men vi har etter hvert mulighet for å koble til passiv alarm for de som måtte trenge det, forteller Solli. - Vi har også kjøpt inn sengealarmer og 15 sensorer for digitalt tilsyn, men skrur opp fester og sørger for strømtilkobling på alle rom. Ut- styret kan dermed flyttes rundt og brukes der det trengs mest. Avdelingene har registrert fall før oppstart slik at de kan måle potensiell effekt etter at teknologi er tatt i bruk. De ansatte har også gått med skritteller for å dokumentere eventuelle endringer det nye varslingssystemet får på til- bakelagt strekning i løpet av arbeidsdagen. Beboerne trenger ikke lenger rekke fram til snora i veggen. Nå har de alltid alarmen på seg, og i løpet av 14 dager blir det definitivt slutt på all ringing i korridorene. Enhetslederne har nemlig vedtatt å kutte de gamle alarmsnorene, men Solli forsikrer at det trådløse systemet er robust. - Hvis mobiltelefonen ikke virker, nettverket går ned eller serveren stopper opp, er det en alarmtavle på vaktrommet. Så det er alltid en back-up, smiler han. SGutilslteet sbykeehhojevmskbryaggver ut i etapper og kan til- late seg å prøve og feile. Den luksusen hadde de ikke ved Lyngbakken bo- og behandlingssenter. Da bygget sto ferdig våren 2014 flytta alle be- boerne fra Skien sykehjem rett inn. - Det var mildt sagt en avansert øvelse, sier May Omland, fagsjef koordinere
Gå til mediet

Flere saker fra Demens & Alderspsykiatri

Folkebiblioteket er åpent for alle, og kan være en viktig møteplass for eldre. Bruk av folkebiblioteket kan fremme livskvalitet, forebygge ensomhet og føre til mindre sosial ulikhet i helse. Folkebiblioteket kan være knutepunktet for innhenting og formidling av helseinformasjon i kommunene.
Hvavnaevdaarnbnaekngdreulnengeenmfoidrledritbt lfaonrstkenldinrgesipNroosrjgeek.tP?
BDefeafetkkfigtnarnvuespnesntrusodniesreongtrfeorrtsoknminsogrsgo. mEkssieemr npoleeropmå dthoeumtmteeører ro(3rge)l,divursekkdsvjuoaklnistjaeovtnfnoearvvpraoaspgiseitynaktsiejaontneri(so5kg)e.
i årenes løp etterfulgt av flere profilerte fagpersoner. Sammen har de på hver sin måte bidratt til tidsskriftets kunnskapsformidling.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt