AddToAny

Folkebibliotek, folkehelse og eldre

Folkebiblioteket er åpent for alle, og kan være en viktig møteplass for eldre. Bruk av folkebiblioteket kan fremme livskvalitet, forebygge ensomhet og føre til mindre sosial ulikhet i helse. Folkebiblioteket kan være knutepunktet for innhenting og formidling av helseinformasjon i kommunene.
Introduksjon
I Folkehelsemeldinga ønsker regjeringen forsterket tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre sosial ulikhet i helse. Artikkelen belyser de to siste punktene. Folkehelsemeldinga (1) refererer til Leve hele livet (2). Kvalitetsreformen for eldre er opptatt av aktivitet, fellesskap og et aldersvennlig Norge. Folkebiblioteket som arena og samarbeidspartner er nevnt i offentlige helsedokumenter, men lite belyst. I denne artikkelen beskrives eksempler på hvordan eldre og personer med demens kan bruke folkebiblioteket som arena for møter, aktiviteter og opplæring.

Folkebibliotek
Alle kommuner skal ha folkebibliotek (3), og disse skal være uavhengige møteplasser og arenaer for samtale og debatt. Bibliotekbrukerne skal få gratis tilgang til allsidig og aktuell kultur, informasjon, kunnskap og et godt læringsmiljø. Biblioteket er ikke lengre et sted hvor man bare låner bøker, men er blitt kommunens møteplass med rom for mange ulike opplevelser. Lik tilgang til kultur- og kunnskap sarenaer for alle bidrar til å motvirke ulikheter i befolkningen. Biblioteket er for alle uansett alder, hudfarge, legning, religion eller sosial og økonomisk status. Man kan komme alene eller sammen med noen og være en del av fellesskapet.

Folkebiblioteket som møteplass for eldre
Teoretisk tilnærming og forskning
En utfordring i eldrepolitikken er å bidra til at eldre har sosiale bånd til samfunnet og at de utvikler og opprettholder personlige relasjoner - det som forskere ofte kaller sosial kapital. Sosiale bånd kan fremme tillit, nettverk, livskvalitet, forebygge ensomhet og føre til mindre sosial ulikhet i helse.
Forskningen i prosjektet «PLACE: Public Libraries - Arenas for Citizenship» (4) hadde sin teoretiske tilnærming til Robert Putnam, som beskrev begrepene båndbyggende og brobyggende sosial kapital. Båndbyggende er sosiale relasjoner, som opprettholdes i tette nettverk. Brobyggende sosial kapital er relasjoner utover egen krets, hvor man kan få tilfang av nye ideer og bekjentskaper. Begrepene lavintensive og høyintensive møteplasser ble utviklet innenfor PLACE, hvor høyintensivt ble knyttet til båndbyggende og lavintensive møteplasser ble knyttet til brobyggende. (5,6) Det ble utført både kvantitativ og kvalitativ forskning på folkebibliotek i PLACE. Flere funn ble presentert, blant annet bruk av folkebiblioteket som møteplass (6). Bibliotekene som ble observert organiserte ulike aktiviteter, som for eksempel undervisning for eldre, veiledning i digitale verktøy og lesesirkler. Forskerne skriver at slike aktiviteter har et potensial for å rekruttere deltakere fra ulike grupper og at de kan skape brobyggende sosial kapital på tvers av tilhørighet. Forskere i PLACE med flere har utarbeidet en litteraturgjennomgang som omhandler folkebiblioteket som møteplass og offentlig sfære (5). Enkeltstudier og litteraturgjennomganger underbygger biblioteket som bærende offentlig sfære med infrastruktur og aktiviteter åpne for alle.

Hvordan kan folkebibliotek bidra til å styrke sosiale bånd blant eldre?

Viktige prosjekter og tiltak er gjennomført i samarbeid mellom folkebibliotek og folkehelsefeltet i Norge. Prosjekter og eksempler i denne artikkelen er knyttet til eldre. Fylkesbibliotekene har en sentral rolle i samarbeidet mellom Leser søker bok, frivillige leseombud og Bok til allebibliotek. Leseombud leser høyt for dem som ikke kan lese selv, ofte på institusjoner. De blir invitert til årlige inspirasjonssamlinger i regi av Leser søker bok og fylkesbibliotekene. Vestfold fylkesbibliotek inviterte for to år siden leseombud, demenskoordinator, Leser søker bok og biblioteket ved Aldring og helse til en slik samling med tema demens.
Folkebibliotekene har alle aldersgrupper blant sine målgrupper. Tjenester til eldre har vært på agendaen i mange år, både i Norge og internasjonalt. Mobile bibliotek, Boken kommer, digital opplæring og litteraturarrangement for eldre er eksempler på hva
Gå til mediet

Flere saker fra Demens & Alderspsykiatri

Hvavnaevdaarnbnaekngdreulnengeenmfoidrledritbt lfaonrstkenldinrgesipNroosrjgeek.tP?
BDefeafetkkfigtnarnvuespnesntrusodniesreongtrfeorrtsoknminsogrsgo. mEkssieemr npoleeropmå dthoeumtmteeører ro(3rge)l,divursekkdsvjuoaklnistjaeovtnfnoearvvpraoaspgiseitynaktsiejaontneri(so5kg)e.
i årenes løp etterfulgt av flere profilerte fagpersoner. Sammen har de på hver sin måte bidratt til tidsskriftets kunnskapsformidling.
Dnuumhmoledrer1-n1å9d9e7n, dsiasvtæe ruetngadveeNnaasvjoTniadlstskkormiftpeet taalndsreinsgenotgerheolmseaildheårnsddae.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt