AddToAny

Sindre kaster ikke bort dyrebar tid

Sindre Falk har dårligere tid enn de fleste andre 40-åringer. Det har gjort ham til en av Norges staeste og modigste menn.
De som møter Sindre Falk ute i marka nedlesset med tursekk, telt og kamerautstyr vil trolig merke seg at denne blide nordlendingen ser ut til å ha god tid. Og det er helt sant. Han må alltid gå sakte, uansett hvor han ferdes. Med svært redusert syn kombinert med sterkt nedsatt hørsel, må han være påpasselig med hvert eneste skritt han tar. Mens folk med normalt syn har 180 graders synsfelt, har Sindre knapt fem, og det blir gradvis mindre.

Alene på tur
Det er mange år siden han kunne løpe, sykle eller gå på ski. Men han kan gå, og det gjør han så ofte han kan, helst alene. Mest i marka rundt Drammen og Oslo, men også på fjellet, ofte dager i strekk.
- Jeg liker frihetsfølelsen og utfordringen med å klare meg selv i naturen. Med så betydelige funksjonsnedsettelser som jeg har er det viktig å få med seg mest mulig mestringsfølelse og gripe de mulighetene som fins før det er for sent.
- Men hva sier moren din og andre som er glad i deg om disse turene?
- He, he. Jeg er forsiktig, planlegger godt og bruker GPS-klokke og mobil med gode kart. Og jeg drar ikke på turer om vinteren. Bortsett fra at jeg har vrikket foten et par ganger, har jeg aldri skadet meg. Fortauskantene i Oslo er farligere, flirer Sindre, der han sitter omringet av fotoutstyr, skjermer og alskens duppeditter på Briskeby videregående skole i Lier, som eies og drives av HLF.
Selvlært infosjef
Her har han jobbet med informasjon i 14 år og kan med rette kalles selvlært teknisk og digital «potet». Stikkordene er data, nett, sosiale medier og markedsføring. All informasjon, fra trykte produkter og grafisk design, til bilder, video og lydproduksjon er Sindres ansvar. Målet er å gjøre landets eneste videregående skole tilrettelagt for hørselshemmede enda mer kjent i verden. I tillegg utfører han oppdrag for HLF Briskebys utadrettede rådgivningstjenester, som bistår ungdom, skoler, lærlingesteder og arbeidsplasser, slik at unge med hørselsutfordringer får god hjelp og tilrettelegging.

Heier på de unge
- Denne skolen, som jeg selv var så heldig å gå på, betyr alt for meg. Den er på mange måter mitt livsprosjekt. Det er her hjertet mitt ligger.
Han blør litt innvendig når han hver høst observerer nye elever som inntar klasserom og internathybler. Noen har et usikkert og lavmælt kroppsspråk og er ikke så eplekjekke i stilen som jevngamle ungdommer. På grunn av nedsatt hørsel har de kanskje hull i grunnskolefag, eller erfaring med mobbing og utenforskap. Det de ennå ikke vet, men som Sindre er et levende eksempel på, er at store ting skjer i løpet av tiden på Briskeby.
- Her får de oppleve tilhørighet, vennskap og mestring, både sosialt og faglig. Det er så fantastisk å se hvordan elevene vokser i løpet av tre år! Utrolig hva de tør og mestrer etter å ha fått bygd opp egen selvtillit. Dette stedet har enorm verdi både for
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Norge klarer ikke å oppfylle rettighetene til landets største minoritet - funksjonshindrede. Nå er det på høy tid med handling, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 16.02.2024
Da Arne Bakke fikk høreapparater etter mange år med mas, trodde kona Brit Steinsvik at samlivet skulle bli lettere. Men det var nå ekteskapet ble satt på prøve.
Din Hørsel 16.02.2024
Tøffe livsbelastninger og tinnitus gjorde at Bård Backe (58) fra Lier i Viken var ute av arbeidslivet i mange år. Frivillighetsarbeid for HLF fikk ham tilbake i jobb.
Din Hørsel 15.09.2023
HLFUs nye leder Anja Kristiansen Sandnes mener HLF må bli mer synlig og skape rom for de yngre.
Din Hørsel 26.05.2023
Caroline Johannessen (45) fra Drammen og Irene Syse (49) fra Oslo har begge nedsatt hørsel og tinnitus. Det har resultert i et sterkt vennskap.
Din Hørsel 26.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt