AddToAny

Ser ingen trylleformular mot tomme studieplasser

- Situasjonen er alvorlig, sier statssekretær Oddmund Hoel om at mange hundre studieplasser for lærerstudenter står tomme. Han ser ingen «quick fix» på problemet.
- Det er svært viktig å sikre god rekruttering til lærerutdanningene våre. Det står sentralt i Hurdalsplattformen og det fortjener norske barn og unge. En god skole og dermed en god utdanning er avgjørende for barnas framtid og også for hele samfunnet, sier Oddmund Hoel som er statssekretær for forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Vi snakker med Hoel om lærerrekruttering. I øyeblikket er det nesten 700 ledige studieplasser ved åtte universiteter og høgskoler som tilbyr lærerutdanninger. De tomme studieplassene utgjør en tredjedel av de studieplassene som var planlagt på de samme universitetene og høgskolene.

- Ikke en enkel løsning

- Vi ser en tydelig nedgang i oppmøtetallene, og det er alvorlig. Samtidig er vi veldig sikre på at det ikke er en enkel årsak til dette og dermed heller ikke at det finnes en trylleformular eller en quickfix som vil bedre situasjonen, sier Hoel.

Han trekker fram at man ser samme tendens i våre naboland. Det er lavere søknad til høyere utdanning og lærerutdanningene spesielt, også der. Han trekker fram at det henger sammen med at man fortsatt relativt sett har en grei økonomisk situasjon i Norge og et stabilt og godt arbeidsmarked.

- I slik faser er det færre som tar utdanning, mens det tilsvarende øker når arbeidsløsheten stiger, peker han på.

Hoel trekker fram at han deler Asle Holthes vurdering av at det vi ser er et nasjonalt problem, og ikke et distriktsproblem alene. Holthe er dekan på Høgskulen på Vestlandet, en institusjon han selv har permisjon fra.

- Det er sånn at nasjonale problemer først kommer til syne i distriktene, og de blir mer og mer synlige jo lenger unna sentrum vi kommer, sier han.

Peker på oppt

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt