AddToAny

Seljefløyte er ikke bare et instrument. Det er en egen kultur

- Dette så grønt som det går an, sier Spellemann- og Eurovision-vinner Hans Fredrik Jacobsen. Men i samspill tyr folkemusikeren til plastrør.
Urtehagen i Botanisk hage i Oslo er fylt av nyttevekster og mennesker. Mange sitter på benkene som omkranser en liten fontene. Flere står rundt på grusstiene.

En av hagens ansatte botanikere forteller entusiastisk om hvor ugunstig det er at selja er det første treet som kuttes ned når skogsområder skal kultiveres. Hugsten er dårlig nytt for insektene.

Den er heller ikke heldig for dem som vil lage sine egne seljefløyter, slik musiker Hans Fredrik Jacobsen gjør.

Se en kort video fra Botanisk Hage-konserten her:

https://www.kontekst.no/wp-content/uploads/sites/2/2022/06/20220529_1408...

Til urtehagen har han tatt med seg et rør fylt med vann og selvspikkede fløyter. Noen korte. Mange lange. De ligger i vann for at de ikke skal tørke ut. Levetiden for en tørr fløyte, forteller han publikum, er på rundt et døgn. Så spiller han en seljefløyteslått fra Østerdalen.

Slåtten er også høre på Jacobsens femte soloalbum «Svadilja». Konserten i hagen var den andre han holdt på turneen i anledning plateslippet. Kontekst møtte ham et par timer før seljefløytspillet gikk seirende ut av konkurransen med lavthengende helikopterstøy.

Grønn innspilling

I forkant utdypet han også våtleggingen av instrumentet. Han kalte det en grønnsak. Instrumentet kan fryses og tines opp som spillbar vegetarisk ferskvare.

- Det eneste som ikke er grønt på denne skiva er utstyret den er tatt opp med. Det er høyteknologisk, men batteriene lades fra solcellepanel. Ellers er dette så grønt som det går an, forteller folkemusikeren, som også derfor ville fremføre musikken i en av byens vakreste grønne lunger.

Utstyret han sikter til er for øvrig eid av lydtekniker Audun Strype. Strype eier også hytta på Krokskogen hvor innspillingen foregikk. Stedet ligger ni kilometers sykkeltur pluss en strabasiøs halvannen time

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

i sommer anbefaler vi å lese et utvalg av årets langlesningssaker og intervjuer. Klikk på bildet for lese. God sommer!
Musikkultur 04.07.2022
Hun er en ytterst fascinerende sopran som kan kritiseres for å ha dårlig smak, skriver Magnus Andersson.
Musikkultur 02.07.2022
Kulturhus dytter den økonomiske risikoen over på artistene. For en visesanger fra Hedmark betyr det nedskalering i alle ledd - og faren for å spille med tap.
Musikkultur 30.06.2022
Den tiltrengte sceneteknikerlinjen på Fagskolen i Oslo skulle opprinnelig blitt godkjent til høsten. Nå blir det muligens først oppstart i 2024. - Vi gjør det vi kan, sier Nokut.
Musikkultur 30.06.2022
- En utvikling det åpenbart er knyttet noen bekymringer til, sier Tono. NRK er mer bekymret for om unge mennesker vil lytte til radio i fremtiden.
Musikkultur 28.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt