AddToAny

SAMMEN UT AV ALGORITMENES KLØR

Vi scroller, liker, kikker, samtidig som en indre stemme sier «nok nå, stopp, logg av». Men klarer vi det alene? Valget om mindre skjermtid må tas i fellesskap, mener gründer og teknologiaktivist Line Horgen Thorstad.
En sommerdag. I en park. Du har kjøpt en kopp kaffe. Det lukter nylig klippet gress, sola titter akkurat fram bak en sky, latteren til et barn som husker, skriket til et annet som snubler. Du setter deg ned på en benk med en venn du ikke har sett på en stund. Før dere begynner å prate må du bare sjekke noe på telefonen.
Stopp en hal. Følelsen av letthet og tilstedeværelse er nå brutt, og det er telefonens skyld. Det mener i alle fall Line Horgen Thorstad (22), student i filosofi og grunnlegger av interesseorganisasjonen Eksist! for teknologisk valgfrihet.
- Det er noe ved smarttelefonen som setter en stopper for å være til stede i øyeblikket og drar oss inn i noe helt annet. Fordi vi alltid blir trigget til å sjekke et eller annet - alt fra vær, til e-post, oppdateringer på Facebook.
Thorstad mener det er et stort paradoks at samfunnet gjør oss avhengig av smarttelefonen, uten å samtidig utvikle et lovverk som beskytter oss. For det er ikke du som er svak, og det er ikke din skyld at lufta holder på å gå ut av konsentrasjonen din. Du er i algoritmens klør.

MÅ VÆRE MER INTERESSANT ENN SMARTTELEFONEN
Det Thorstad og Eksist ønsker er større bevissthet rundt hva vi bruker oppmerksomheten vår på, og hvordan teknologigigantene opererer for å fange den. På et debattmøte Eksist arrangerte tidligere i år tok de opp spørsmålet: Bruker du teknologien eller bruker teknologien deg?
Før vi fortsetter samtalen tar Thorstad opp telefonen, unnskylder seg litt brydd med at hun raskt må sjekke en tilbakemelding på en artikkel hun har skrevet.
- Det er interessant å se hvordan det å ta fram en smarttelefon kan endre stemningen i et rom. Se for deg at jeg legger den på bordet mellom oss når vi prater. Da vil den representere en trussel mot det samholdet du og jeg opplever her nå. Helt ubevisst vil du kanskje kjenne på trangen til å gjøre deg så interessant som mulig, fordi det er alltid fare for at jeg kan ta opp telefonen og chatte med venner i stedet, sier Thorstad, og legger telefonen ned i veska igjen.
Så hva kan gjøre her-og-nå-fellesskapet bedre? Det er ikke nok at Helsedirektorat
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

SKILSMISSEN OG DENS BARN ORGANDONASJON - pisk eller gulrot DITT VIKTIGSTE FELLESSKAP ER MED DEG SELV VENNSKAP PÅ TVERS AV KRIG
Fri tanke 06.06.2024
Skilsmisse er vanlig. Men i hver enkelts liv er det ekstraordinært. Hva gjør det med oss?
Fri tanke 06.06.2024
Jeg som skriver dette er en 37 år gammel trebarnspappa, fremtids- og teknologioptimist, humanist og nevrolog. Til daglig jobber jeg ved Sykehuset i Vestfold.
Fri tanke 06.06.2024
Nei, frivillighet er det beste. Men da må du snakke åpent med dine nærmeste om liv og død.
Fri tanke 06.06.2024
GURO HOFTUN (født 1970). Journalist og forfatter. Hun har skrevet romanene
Fri tanke 06.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt