AddToAny

Salget av økologisk kjøtt øker, men produksjonen henger etter

Salget av økologisk kjøtt øker, men produksjonen henger etter
OSLO Salget av økologisk kjøtt og kjøttprodukter øker, men norsk økologisk kjøttproduksjon blir hengende etter. Hvorfor skjer det og kan vi unngå økt import av økologisk mat/kjøtt ved større nasjonal satsing?
Ifølge Cathrine Andersen, markedsrådgiver og prosjektleder i Oikos - Økologisk Norge, er det ikke et entydig svar på dette spørsmålet.

KOMPLISERT REGELVERK
- En viktig rammebetingelse er regelverket for økologisk produksjon. Det oppfattes av mange som vanskelig tilgjengelig og ikke i tilstrekkelig grad tilpasset norske forhold. Økologisk produksjon er kostbar i form av krav om større areal, andel egenprodusert fôr og dyrere kraftfôr. Dermed blir prisen på kjøttproduktene ut til forbruker også dyrere enn de konvensjonelle, sier Andersen.

ØKONOMISK RISIKO
Hun peker på at avlingsnivå og kvalitet kan variere mye, og at dette sammen med små volumer gir utfordringer blant annet med tanke på logistikk. Resultatet blir varierende avsetningsmuligheter og høye omsetningskostnader.
- Prisen på noen økologiske varer kan derfor bli veldig høy, og dette kan igjen begrense etterspørselen. På grunn av disse utfordringene blir risikoen innen økologisk produksjon større enn i den konvens
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Produsenter må nå ha kontroll på både tilsetningene og restmengden i ferdige produkter, også fra naturlige kilder i råvarer og prosesser.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Frank Orheim og Jan-Arne Fjørstad har vært gjennom store endringer i kjøttindustrien.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Gaselle-bedriften Hafjell Slakteri satser på verdens dyreste kjøtt.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Kampen om dyrene preger hele sesongen. Alle slakteriene vil skaffe seg nok lam.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Hvordan kan Norge styrke matsikkerheten i en stadig mer urolig verden?
Kjøttbransjen 06.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt