AddToAny

SØT HVERDAG - UTEN SUKKER PÅ

SØT HVERDAG - UTEN SUKKER PÅ
Fra fødselen av har vi en preferanse for det søte - dette er en lur strategi siden morsmelk smaker søtt og er viktig de første levemånedene. Mat med søt smak signaliserer noe som er trygt og riktig. Videre trigger det søte belønningssystemet i hjernen, noe som gir oss enda større lyst på søtt. For mange er dette en kamp i hverdagen.
Forskjell på hverdag og fest: I et godt og riktig sammensatt kosthold er det plass til alle typer matvarer - det er mengden og hvor ofte vi spiser de ulike matvarene som er avgjørende for helsen vår. Det er helt i orden å spise kake og drikke litt brus, bare det ikke blir i store mengder og hver dag. Det å gjeninnføre lørdagsgodteri i stedet for å spise litt eller mye hver dag kan være et godt tips.

Helsedirektoratet har som oppgave å gi råd og veiledning for bedre folkehelse. De har blant annet utarbeidet 12 konkrete kostråd som skal gjøre det enklere for folk flest å ta de gode valgene. Kostråd nummer 10 lyder som følger: «Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags». Høres enkelt ut, men kan være litt krevende å etterleve i praksis.Tomme kalorier: Raffinert sukker, også kalt farin, blir sammen med en del andre sukkerformer ofte omtalt som tilsatt sukker. Tilsatt sukker bidrar i liten grad med andre næringsstoffer - kun med energi. Sukker som forekommer naturlig i matvarer som grønnsaker, frukt, bær og melk blir ikke regnet som tilsatt sukker siden disse matvarene bidrar med vitaminer og mineraler i tillegg til energi.En positiv nedgang i forbruk av sukker:

Sukkerinntaket i Norge har gått betydelig ned de siste 15 årene, mye på grunn av økt tilbud av matvarer med redusert innhold av eller som er helt uten tilsatt sukker. Over halvparten av barn og unge og nesten halvparten av voksne har et inntak av tilsatt sukker som er over anbefalingen fra helsemyndighetene. Heldigvis har kostholdsundersøkelser vist en positiv utvikling siden slutten av 1990-tallet - vi spiser mindre sukker.Tilsatt sukker og helse: I rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» publisert av Helsedirektoratet er det
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Bare få dager etter at Oslo kommune mottok «Leve hele livet»-prisen, inviterte helse- og sosialutvalget i kommunen til en åpen høring.
Kjøkkenskriveren 17.12.2021
Sundvolden Hotel gikk til topps i konkurransen Matprisen 2021 i kategorien Årets storkjøkken. Dermed danket de ut BAHR/Annerledes personalrestauranter AS og Granly Stiftelse på Østre Toten, som var nominert i samme kategori.
Kjøkkenskriveren 14.12.2021
- Alle har vært foregangsmenn for norsk siderproduksjon og har vært viktige bidragsytere til den formidable veksten sider har hatt i Norge de siste årene.
Kjøkkenskriveren 14.12.2021
Kokkelærlingen Espen Laumann (21) på Britannia Hotel gikk til topps i «European Young Chef Award 2021» i Portugal nylig.
Kjøkkenskriveren 14.12.2021
Cathrine Borchsenius, som er klinisk ernæringsfysiolog i Bærum kommune, mener underernæring av eldre må utvides til å handle om mer enn bare de som bor på sykehjem. Innsatsen må settes inn lenge før de eldre havner på institusjon.
Kjøkkenskriveren 14.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt