Kjøkkenskriveren
25.10.2016
Fra fødselen av har vi en preferanse for det søte - dette er en lur strategi siden morsmelk smaker søtt og er viktig de første levemånedene. Mat med søt smak signaliserer noe som er trygt og riktig. Videre trigger det søte belønningssystemet i hjernen, noe som gir oss enda større lyst på søtt. For mange er dette en kamp i hverdagen.
Forskjell på hverdag og fest: I et godt og riktig sammensatt kosthold er det plass til alle typer matvarer - det er mengden og hvor ofte vi spiser de ulike matvarene som er avgjørende for helsen vår. Det er helt i orden å spise kake og drikke litt brus, bare det ikke blir i store mengder og hver dag. Det å gjeninnføre lørdagsgodteri i stedet for å spise litt eller mye hver dag kan være et godt tips.
Helsedirektoratet har som oppgave å gi råd og veiledning for bedre folkehelse. De har blant annet utarbeidet 12 konkrete kostråd som skal gjøre det enklere for folk flest å ta de gode valgene. Kostråd nummer 10 lyder som følger: «Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags». Høres enkelt ut, men kan være litt krevende å etterleve i praksis.
Tomme kalorier: Raffinert sukker, også kalt farin, blir sammen med en del andre sukkerformer ofte omtalt som tilsatt sukker. Tilsatt sukker bidrar i liten grad med andre næringsstoffer - kun med energi. Sukker som forekommer naturlig i matvarer som grønnsaker, frukt, bær og melk blir ikke regnet som tilsatt sukker siden disse matvarene bidrar med vitaminer og mineraler i tillegg til energi.
En positiv nedgang i forbruk av sukker:
Sukkerinntaket i Norge har gått betydelig ned de siste 15 årene, mye på grunn av økt tilbud av matvarer med redusert innhold av eller som er helt uten tilsatt sukker. Over halvparten av barn og unge og nesten halvparten av voksne har et inntak av tilsatt sukker som er over anbefalingen fra helsemyndighetene. Heldigvis har kostholdsundersøkelser vist en positiv utvikling siden slutten av 1990-tallet - vi spiser mindre sukker.
Tilsatt sukker og helse: I rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» publisert av Helsedirektoratet er det
Gå til medietHelsedirektoratet har som oppgave å gi råd og veiledning for bedre folkehelse. De har blant annet utarbeidet 12 konkrete kostråd som skal gjøre det enklere for folk flest å ta de gode valgene. Kostråd nummer 10 lyder som følger: «Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags». Høres enkelt ut, men kan være litt krevende å etterleve i praksis.
Tomme kalorier: Raffinert sukker, også kalt farin, blir sammen med en del andre sukkerformer ofte omtalt som tilsatt sukker. Tilsatt sukker bidrar i liten grad med andre næringsstoffer - kun med energi. Sukker som forekommer naturlig i matvarer som grønnsaker, frukt, bær og melk blir ikke regnet som tilsatt sukker siden disse matvarene bidrar med vitaminer og mineraler i tillegg til energi.
En positiv nedgang i forbruk av sukker:
Sukkerinntaket i Norge har gått betydelig ned de siste 15 årene, mye på grunn av økt tilbud av matvarer med redusert innhold av eller som er helt uten tilsatt sukker. Over halvparten av barn og unge og nesten halvparten av voksne har et inntak av tilsatt sukker som er over anbefalingen fra helsemyndighetene. Heldigvis har kostholdsundersøkelser vist en positiv utvikling siden slutten av 1990-tallet - vi spiser mindre sukker.
Tilsatt sukker og helse: I rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» publisert av Helsedirektoratet er det