AddToAny

ROYALBEHANDLET TREKLEDNING: Fortsatt uavklart om brannsikkerheten

ROYALBEHANDLET TREKLEDNING: Fortsatt uavklart om brannsikkerheten
Mange som bor i boliger med royalbehandlet kledning er bekymret for brannsikkerheten, etter at det i desember i fjor kom frem at produsentene i årtier har feilmerket materialene. De har oppgitt en bedre brannmotstand enn de virkelig har.
Det kan høres skummelt ut at byggematerialer er mindre brannmotstandsdyktige enn antatt, men det er liten grunn til panikk. De aller, aller fleste branntilløp i småhus starter innendørs, og der er det helt andre ting enn kledningen som er avgjørende for hvordan brannen utvikler seg. Det er også mye som tyder på at byggemåte, altså om bygningen er utformet slik at flammene lett får luft og næring, er langt mer avgjørende for en brannutvikling enn brannklassifiseringen av kledningen. Bransjen påpeker dessuten at de aller fleste beiser eller maler huset sitt, og dermed blir sluttresultatet omtrent det samme som med royalbehandlet treverk.

KONTAKT SELGER
Likevel er det nå engang slik at produktene ifølge Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har vært feilmerket, og at de ikke har oppfylt de brannkravene de egentlig skulle. Dette betyr igjen at en rekke boliger har fått ferdigattest på feil grunnlag, og at bygningens brannsikkerhet er dårligere enn tidligere antatt. På enkelte bygninger vil det trolig være nødvendig å gjøre såkalte avbøtende tiltak - altså noe som gjør opp for at kledningen har dårligere brannmotstand enn antatt. Avbøtende tiltak kan for eksempel være å brannsikre ventiler eller skifte kledning i felt rundt rømningsveier.
- Vi er ikke bekymret for personsikkerheten, siden utvendig kledning ikke har særlig stor betydning før sent i et brannforløp. Men det vil kunne ha noe å si for verdisikkerheten. Og en rekke bygninger følger nå ikke regelverket, sier brannrådgiver Leif Tore Isaksen i Sweco, som er leid inn som r
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Når dere skal få ladeanlegg for elbil i sameiet eller borettslaget, må dere finne en løsning som gir best utnyttelse av strømmen og enkel administrasjon for styret. Her er fem viktige punkter dere må tenke på!
Hus & Bolig 27.10.2021
I helgen ble Huseiernes landsmøte avholdt i vakre Kristiansand. Landsmøtet vedtok blant annet Huseiernes boligpolitiske program, og valgte nytt styre.
Hus & Bolig 25.10.2021
Har du fukt i boligen finnes det naturlig nok en bakenforliggende årsak, men før du får utbedret årsaken til fukten, kan en luftavfukter hjelpe deg.
Hus & Bolig 22.10.2021
Mange som leier ut bolig der strøm er inkludert i husleia, lurer nå på om de kan justere opp husleia for å kompensere for høyere strømpriser.
Hus & Bolig 21.10.2021
Vinteren kan fare hardt med huset. Forebygging og vedlikehold er det viktigste du kan gjøre for å ta vare på boligen din. I tillegg er det en god investering. Vi gir deg sjekklisten.
Hus & Bolig 20.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt