AddToAny

Røykesoner på festival er ikke et aktuelt tema, men det burde det være

Det er like mange festrøykere nå som det var på 80-tallet.
Vi er like langt unna 2004 som vi da var fra 1986.

I 1986 kunne de fleste i Norge kun se på NRK, og den mest effektive måten å trykke 'send' på, var å slikke på et frimerke med bilde av kong Olav. Man telte tiøringer i en maskin i Kreditkassen.

Og man røykte overalt.

I 1986 var det lov å røyke hvor som helst og når som helst. Det kom innstramminger et par år etter.

Like mange festrøykere

I 2004 var jeg student, og i klinsj med en ung Venstre-politiker som insisterte på at folk skulle fortsette å ha muligheten til å røyke på utesteder og innendørskonserter - som da fremdeles delvis var lov.

Den unge politikeren mente at Dagfinn Høybråtens på den tiden nye røykelov var overformynderi og grunnleggende feil; det var de som ble plaget av røyken som skulle flytte seg - ikke røykerne.

Jeg mente ikke det samme, selv om jeg på den tiden røykte selv.

Det var egentlig ingen som vant den debatten mellom meg og Venstre-politikeren fullt og helt. Røykeloven ble en suksess, men en del av røykerne - festrøykerne - sluttet ikke.

Færre faste røykere

Og de har fremdeles ikke sluttet. I 2021 var det ifølge FHIs statistikk omtrent like mange av-og-til-røykere som det var i både 2004, 1986 og lenger tilbake enn det også.

I fjor sommer kom overformynderi-begrepet tilbake hos røykerne i nettavisenes kommentarfelt. Denne gangen da regjeringen la frem et fo

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

i sommer anbefaler vi å lese et utvalg av årets langlesningssaker og intervjuer. Klikk på bildet for lese. God sommer!
Musikkultur 04.07.2022
Hun er en ytterst fascinerende sopran som kan kritiseres for å ha dårlig smak, skriver Magnus Andersson.
Musikkultur 02.07.2022
Kulturhus dytter den økonomiske risikoen over på artistene. For en visesanger fra Hedmark betyr det nedskalering i alle ledd - og faren for å spille med tap.
Musikkultur 30.06.2022
Den tiltrengte sceneteknikerlinjen på Fagskolen i Oslo skulle opprinnelig blitt godkjent til høsten. Nå blir det muligens først oppstart i 2024. - Vi gjør det vi kan, sier Nokut.
Musikkultur 30.06.2022
- En utvikling det åpenbart er knyttet noen bekymringer til, sier Tono. NRK er mer bekymret for om unge mennesker vil lytte til radio i fremtiden.
Musikkultur 28.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt