AddToAny

PST: UiT hadde ingen rolle i avsløringen av illegalisten

Den spionmistenkte mannen som ble arrestert ved UiT, opererte helt uten at universitetet ante noe som helst. - Vi klandrer ikke UiT, de har gjort mye riktig.
Tromsø (Khrono): PST varsler at de vil bruke den såkalte «illegalistsaken» ved UiT som et eksempel på hvordan utenlandsk etterretning jobber. Men de vil ikke si at UiT var naive da en russisk etterretningsoffiser hadde infiltrert ett av instituttene deres.

UiT uten rolle

- Saken er fortsatt under etterforskning, og jeg vil ikke gå så mye inn på den. Men jeg tenker at UiT her har gjort mye bra. Så må vi alltid tenke i ettertid hvem vi står overfor, det handler om utenlandsk etterretning som er ute for å samle informasjon. Vi tenker ikke at UiT Norges arktiske universitet er noe å klandre. Samtidig understreker den hvor viktig det er å være årvåken, sier Gunnar Fugelsø som er leder for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Troms.

- At UiT har gjort mye bra, betyr det at illegalistsaken ikke kom bardust på dem, at de faktisk visste noe eller slo alarm?

- UiT spilte ikke noen rolle for å si det slik. Men vi har hatt et godt samarbeid med dem over år. Det vil ikke være riktig å kommentere mer på det nå. Men når saken er ferdig etterforsket vil ting komme opp og fram. Og jeg vil gi honnør til UiT for dialogen vi har hatt med dem både i forkant, underveis og etterpå.

Røyken lagt

- Det betyr at dere vil benytte illegalistsaken til å fortelle hva som faktisk kan skje og hva det norsk akademia kan bli utsatt for mer i detalj?

- Ja, det er ganske naturlig. Når røyken har lagt seg så vil det være viktig å fortelle noe mer om bakteppet her. Ikke alle detaljer, men at det handler om en trusselaktør som ønsker å samle informasjon fra flere i en organisasjon. I sum kan dette bli krit

Les mer

Flere saker fra Khrono

Oslo tingrett konkluderer i sin dom med at de to aksjonistene utøvde skadeverk mot det berømte Munch-maleriet.
Khrono 29.03.2023
Jon Arne Steen blir ny dekan ved Avdeling for kulturfag ved Høgskulen i Volda (HVO). På søkerlisten var også nåværende dekan, Unni Hagen.
Khrono 29.03.2023
En god debatt er et valg om å ta andres feilsteg slik vi ønsker at de tar vårt. Ingen vil bli steinet, skriver stipendiat Margrethe Voll Storaas.
Khrono 29.03.2023
- Vi vet at studentaktivister utsettes for tåregass, vold og brutalitet. Men det er bare toppen av isfjellet, sier leder i SAIH, Hector Ulloa.
Khrono 29.03.2023
Årets Holbergpris gjekk til ein økonom. Men Holbergkomiteen baserer tildelinga på premiss om økonomifaget som ingen andre deler, meiner professor Steinar Vagstad.
Khrono 29.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt