AddToAny

Privatistskoler kritiske - vil at alle skal få en ekstra sjanse

Opptaksutvalget foreslår at det ikke lenger skal være mulig å forbedre karakterene fra videregående. Privatistskolene mener det vil øke forskjellene i Norge.
Anja Johansen i Abelias Forum for friskoler er kritisk.

- Vi er tilhengere av at du skal ha mulighet til å rette opp alle feilene fra i går og finne en ny kurs for deg selv. Det handler om det enkelte menneskes mulighet til å komme inn på det studiet du vil inn på, sier Johansen til Khrono.

Abelia har de fire største aktørene på privatistmarkedet som medlemmer.

- Du kan endre oppfatning om hvor og hva du vil, og bli modnere og mer mentalt klar, i løpet av ditt ungdomsliv. Vi vet at privatistordningen har bidratt til mobilitet, og at folk kommer seg i høyere utdanning, fremholder Johansen.

Tanken er at standardisert opptaksprøve skal gi en «ny sjanse» til dem som ikke har gode nok karakterer. Men det er bare 20 prosent av studieplassene som fordeles gjennom denne prøven.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) understreker at saken ikke har vært diskutert i regjeringen og i stortingsgruppene.

- Det kommer til å være en stor prosess på dette framover, sier han.

Om forslagene om å fjerne tilleggspoeng sier han:

- Om det til syvende og sist blir en «clean cut» uten tilleggspoeng, eller om det blir tilleggspoeng for noe, for eksempel førstegangstjeneste, er selvsagt for tidlig å si, sier han til Khrono.

Spøkefullt legger han til:

- Og hvis du hadde gitt fem tilleggspoeng for alle som ikke deltar på russebussfeiring, hadde vi kanskje løst det problemet også.

Image-text:

Hvis du hadde gitt fem tilleggspoeng for alle som ikke deltar på russebussfeiring, hadde vi kanskje løst det problemet også, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) spøkefullt. Foto: Julia Loge

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Regjeringen har oppnevnt et utvalg som skal vurdere om utviklingen i økonomien svekker oppslutningen om frontfagsmodellen.
Forskerforum 27.01.2023
Vi søker engasjert leder til Fakultetet for landskap og samfunn
Forskerforum 27.01.2023
Strømstøtteordningen for næringslivet har også kommet museene til gode. Norsk oljemuseum har planer om å installere solcellepanel.
Forskerforum 26.01.2023
Verdens muslimer bør boikotte svenske og nederlandske varer, mener al-Azhar-universitetet i Egypt, en av verdens viktigste islamske institusjoner.
Forskerforum 25.01.2023
Nedgangen er særlig stor i statlig sektor og i statseide virksomheter, viser årets Medbestemmelsesbarometer.
Forskerforum 24.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt