Handelshøyskolen BI får for eksempel et budsjettkutt på 2,16 millioner kroner, den kristne VID vitenskapelige høgskole får et kutt på 1,9 millioner, mens NLA Høgskolen må klare seg med 1,2 millioner mindre neste år på grunn av tilsynet. Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology, som også har fått krav om tilbakebetaling av urettmessig statstilskudd, må bidra med 911.000 kroner for mer tilsyn.
Mens BI er størst og må betale mest mest, slipper den lille Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling med 18.000 kroner i budsjettkutt for å finansiere departementets tilsynsenhet.
Synes kuttene er urimelige
Budsjettkuttene skaper reaksjoner hos noen av de private høgskolene. Blant dem som reagerer er rektor ved Menighetsfakultetet og styreleder i Universitets- og høgskolerådet, Vidar Haanes. Budsjettkuttet for Menighetsfakultetet er på 627.000 kroner.
- Jeg synes det er urimelig å sende regningen tilbake til institusjonene fordi departementet oppretter et tilsyn. Nå må alle ta ansvaret for feil enkelte har gjort, og vi straffes ved at det tas midler fra vår basisbevilgning, som i utgangspunktet er liten. Det er et pussig grep, og jeg kan ikke finne noe annet eksempel på noe lignende, sier Vidar Haanes.
- Er det problemene rundt Westerdals statstilskudd dere må svi for?
- Det skyldes nok ikke bare Westerdals, men den saken har aktualisert dette tilsynet. Politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet er utsatt for et press for å vise at de gjør noe med denne saken, men det er feil at det skal gå utover alle, mener Haanes.
Westerdals har fått krav om tilbakebetaling av 34,8 millioner kroner som departementet mener skolen har fått uberettiget i statsstøtte, mens skolen på sin side har saksøkt departementet på grunn av kravet. Den nye tilsynsenheten skal gjøre et eget tilsyn med Westerdals og skolen har fått frist til 1.