Fri tanke
25.01.2022
- Da jeg tok innover meg hvordan dyr i kjøttproduksjonen blir behandlet, mistet jeg lysten på å spise kjøtt, sier Klas Sundelin.
TRONDHEIM: Klas sitter ved spisebordet i leiligheten han deler med samboer Iselin og deres to barn i en drabantby i Trondheim. Kjøleskapet er fylt opp av plantebasert mat. Det skjedde på ingen måte plutselig. Det var en lang prosess i kjølvannet av kunnskap og erkjennelse. Organisasjonsrådgiveren i Human-Etisk Forbund i Trondheim er en som har tatt konsekvensene av den faktabaserte kunnskapen han har tilegnet seg.
- Dokumentarer fra NRK Brennpunkt og undersøkelser fra Mattilsynet, viser at dyrevelferden i Norge er langt dårligere enn det vi liker å tro. Bildet av Dagros i grønne enger er en nasjonalromantisk myte som slår sprekker. I tillegg er kjøttproduksjon er en av driverne til både klimaog naturkrisen, fordi det tar mye areal og gir store utslipp, særlig når det gjelder drøvtyggere, forklarer han engasjert.
Han har lest om klimautslipp og dyrevelferd til øyet ble rødt og vått. Bøker signert Dag O. Hessen, Per Espen Stoknes og Peter Wohlleben står velbrukte i bokhylla. Men mener han at vi alle burde luke kjøtt ut av kostholdet vårt?
- Jeg er opptatt av ikke å legge skylda på forbrukerne. Vi må se på hele produksjonslinja. Eksempelvis hvilke støtteordninger bøndene har som kan bidra til et best mulig dyrehold. Lovverket i forhold til dyrehold må forbedres. Det er mye som kan gjøres på systemnivå. I tillegg må vi vise forbrukerne hva som ligger bak kjøttdeigen i disken på Rema, slik at forbrukerne kan ta informerte og gode valg.
Han erkjenner at det å spise kjøtt er en veldig integrert del a
Gå til mediet- Dokumentarer fra NRK Brennpunkt og undersøkelser fra Mattilsynet, viser at dyrevelferden i Norge er langt dårligere enn det vi liker å tro. Bildet av Dagros i grønne enger er en nasjonalromantisk myte som slår sprekker. I tillegg er kjøttproduksjon er en av driverne til både klimaog naturkrisen, fordi det tar mye areal og gir store utslipp, særlig når det gjelder drøvtyggere, forklarer han engasjert.
Han har lest om klimautslipp og dyrevelferd til øyet ble rødt og vått. Bøker signert Dag O. Hessen, Per Espen Stoknes og Peter Wohlleben står velbrukte i bokhylla. Men mener han at vi alle burde luke kjøtt ut av kostholdet vårt?
- Jeg er opptatt av ikke å legge skylda på forbrukerne. Vi må se på hele produksjonslinja. Eksempelvis hvilke støtteordninger bøndene har som kan bidra til et best mulig dyrehold. Lovverket i forhold til dyrehold må forbedres. Det er mye som kan gjøres på systemnivå. I tillegg må vi vise forbrukerne hva som ligger bak kjøttdeigen i disken på Rema, slik at forbrukerne kan ta informerte og gode valg.
Han erkjenner at det å spise kjøtt er en veldig integrert del a