AddToAny

- På denne konserten er vi en menighet. Det er vi som skal leve nå!

Den snart teateraktuelle musikeren og låtskriveren fra «Bibelbeltet» lager sin egen flokk av fans og humanister.
«Du har de som skal leve evig. Og så har du vi som skal leve nå.»

- Det verset er kanskje kjernen i mine sanger. Uten at jeg kan si helt hvor det kommer fra, sier musikeren Erlend Ropstad, et stykke ut i denne samtalen om livssyn og låtskriving, og en god del til.

Det er få som gjør bibelreferanser om til slik poetisk, sekulær humanisme som det Erlend Ropstad makter i møtet mellom rockebønnen «Menneske, kjære menneske» og påfølgende «Brenn siste brevet» midtveis på platen med samme navn, skrev jeg i en plateanmeldelse for Klassekampen tidligere i år. Verselinjen over er hentet fra sangen «Det store blå», fra albumet som kom i 2017, og akkurat den var egentlig utgangspunktet for ideen til dette intervjuet.

[i- Det jeg hører i nevnte linje er en klar referanse til troende mennesker, og så har du oss andre, som vil ha dette livet...

- Ja, ikke sant. Kanskje dette er mitt forsøk på å si at vi også er en flokk. Alle vi som ikke tror vi skal leve evig, men leve nå. Vi er også en gjeng. Dere har tilhørighet her, på denne konserten er vi en menighet. Det er vi som skal leve nå!

Humrende legger han til at ubevisst har han kanskje forsøkt å skape en kult: ropstadianerne. Musikken disse i så fall har høymesse til, er rock i tradisjonen etter Bruce Springsteen, Neil Young og John Lennon. I bunn er også norsk teksttung visetradisjon.

TRIGGE TANKEMUSKLER

Da Fri tanke møter Ropstad over en kaffe på en kafé i Oslo sentrum, har han en såkalt stille skriveperiode. Slippturneen for siste plata er over, sommerens festivaler er fortsatt noen uker fremme. I høst er sangeren, gitaristen og låtskriveren, opprinnelig fra Vennesla via Oppdal til nå Oslo, ute på en landsdekkende turné. I den musikalske bagasjen ligger teksttunge rockelåter med klare budskap, ikke minst om kjærlighet og kritisk tenkning.

- Jeg vil minne folk på kjærligheten. Og det synger jeg jo også. Det er mitt overordnede budskap. Jeg vil minne folk på kjærligheten, at de skal ta tak i den. I tillegg elsker jeg å stimulere til refleksjon. Jeg synger om religion. Jeg vil trigge noen tankemuskler til undring over hvordan verden oppsto, og hva som skjer etter at vi er døde.

- Jeg vil gjerne at folk skal få en rasjonell og jordnær tilnærming til dette. Fri for eventyr og fantasifigurer.

Oppveksten i tjukkeste bibelbeltet har satt sine spor. Bibelreferansene i tekstene kommer tett, gjerne med flertydig humoristiske tilsnit

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

På mange områder får vi en bedre og langt mer oppdatert lov om human bruk av bioteknologi. Med på kjøpet får vi noen nye utfordringer og dilemmaer. Dem bør vi bruke tid på å reflektere over.
Fri tanke 29.05.2020
Endelig likestilles nå kremasjon med kistebegravelse. Det er bra, men loven som regulerer hva som kan skje med kroppen vår når vi dør, er moden for en mye mer radikal reform.
Fri tanke 27.05.2020
Fra de siste årets utgivelser, trekker Erik Tunstad frem noen bøker du med fordel kan bruke tid på.
Fri tanke 14.05.2020
- Vi må forsvare eksistensen til vårt folk og fremtiden for hvite barn, sa Philip Manshaus under sin forklaring i retten i dag. Dette er en ordrett oversettelse av «de fjorten ordene» til den nynazistiske ideologen David Lane.
Fri tanke 07.05.2020
Manshaus sin terrordåd var ikkje meiningslaus, men ein villfaren protest mot det meiningslause. På internett finn rotlaus ungdom meining, der samfunnet rundt dei ikkje maktar å gjere det same.
Fri tanke 05.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt