Ostebygda SA er et samarbeid mellom seks melkeprodusenter, to ysterier og en grovfôrprodusent i Hol. I tillegg til de to ysteriene produseres det hele året brunost på to av gårdene i samarbeidet. Om sommeren lages det også ost og rømme på stølene til tre av gårdene.
- Økt sysselsetting er en av driverne i prosjektet, sier Pål Knutson Medhus. Han er tidligere reiselivssjef på Geilo og er mannen som tok initiativet til prosjektet.
- Jeg leste en artikkel i VG, der de hadde besøkt noen av osteprodusentene i Hol. Tittelen på artikkelen var «OSTEBYGDA: Ung gourmet-satsing i Hol». Hm, tenkte jeg. Dette var starten på prosjektet Ostebygda, sier Pål.
Han er i dag prosjektleder for Ostebygda SA, og jobber med å markedsføre ostene og få flere utsalgssteder for dem.
INNFLYTTERNEDe første som startet osteproduksjon i Hol, var Reidar og Kjersti Stenberg. De kom opprinnelig fra Osterøy utenfor Bergen og hadde i flere år drevet med geit på en gård de forpaktet. I 1989 kjøpte de et mellomstort bruk i Hallingdal.
Gården hadde 60 dekar dyrka jord og 1 000 dekar skog og utmark. Med på kjøpet var også stølen Prestholt, som ligger 1 242 meter over havet, ved kanten av Hallingskarvet.
- Vi kom fra et kystlandskap der vi kunne begynne med våronna i mars. Her oppe lå snøen til langt ut i mai. Jeg husker naboen min forsøkte å trøste meg med å si at det blir nok en god førsteslått, og hvis du er heldig, blir det også en andreslått, minnes Reidar.
Allerede året etter at de flyttet ti