AddToAny

Ostebygda - et unikt samarbeid om lokalmat

Ostebygda - et unikt samarbeid om lokalmat
HOL: To innflytterfamilier har mye av æren for at Hol har to ysterier, og stadig henter hjem prestisjetunge priser for ostene sine.

Ostebygda SA er et samarbeid mellom seks melkeprodusenter, to ysterier og en grovfôrprodusent i Hol. I tillegg til de to ysteriene produseres det hele året brunost på to av gårdene i samarbeidet. Om sommeren lages det også ost og rømme på stølene til tre av gårdene.

- Økt sysselsetting er en av driverne i prosjektet, sier Pål Knutson Medhus. Han er tidligere reiselivssjef på Geilo og er mannen som tok initiativet til prosjektet.

- Jeg leste en artikkel i VG, der de hadde besøkt noen av osteprodusentene i Hol. Tittelen på artikkelen var «OSTEBYGDA: Ung gourmet-satsing i Hol». Hm, tenkte jeg. Dette var starten på prosjektet Ostebygda, sier Pål.

Han er i dag prosjektleder for Ostebygda SA, og jobber med å markedsføre ostene og få flere utsalgssteder for dem.

INNFLYTTERNE

De første som startet osteproduksjon i Hol, var Reidar og Kjersti Stenberg. De kom opprinnelig fra Osterøy utenfor Bergen og hadde i flere år drevet med geit på en gård de forpaktet. I 1989 kjøpte de et mellomstort bruk i Hallingdal.

Gården hadde 60 dekar dyrka jord og 1 000 dekar skog og utmark. Med på kjøpet var også stølen Prestholt, som ligger 1 242 meter over havet, ved kanten av Hallingskarvet.

- Vi kom fra et kystlandskap der vi kunne begynne med våronna i mars. Her oppe lå snøen til langt ut i mai. Jeg husker naboen min forsøkte å trøste meg med å si at det blir nok en god førsteslått, og hvis du er heldig, blir det også en andreslått, minnes Reidar.

Allerede året etter at de flyttet ti

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt