20. januar presenterte Finansforbundet KPMG-rapporten: Skatteincentiver for medeierskap på et webinar med over 200 deltakere. Den nye rapporten tar blant annet for seg rammelovgivning og skatteinsentiver i utvalgte land og i Norge. Rapporten drøfter hvilke rammer som kan settes for en eventuell ny incentivordning for ansattes medeierskap.
Se opptak av Webinar.
Webinaret ble avsluttet med en paneldebatt som der disse deltok: Alfred Bjørlo, (Venstre), Lise Christoffersen, (Arbeiderpartiet), Jan Tore Sanner, (Høyre) og Hilde Nagell, (Tankesmien Agenda). Paneldebatten ble ledet av Dag Arne Kristensen fra Finansforbundet.
Først ville Kristensen vite paneldeltakerne syn på økte incentiver for medeierskap og hvordan de vil jobbe med det videre med dette spørsmålet.
VIL BEDRE REGLENE
Lise Christoffersen (Ap) fikk ordet først.
- Det er mange gode argumenter for å styrke medeierskapet i bedrifter. Det er Arbeiderpartiet enig i. Vi har både i vårt program og i Hurdalsplattformen sagt at vi ønsker å bedre reglene for opsjonsbeskatning, slik at flere ansatte tar del i verdiskapingen i oppstartsbedrifter. Så er ikke det programpunktet ferdig knadd. Finansdepartementet har foreløpig ikke begynt på jobben, men det tar ikke lang tid før de begynner å jobbe med det, sa Christoffersen.
Hun viste til at det var nyttig for Ap å høre de synspunktene som kom fram på webinaret og å lese de nye rapportene om medeierskap. Spesielt nyttig mente hun det vil være å se nærmere på eksempler fra andre land for å finne en gode ordninger for incentiver som treffer riktig. For Arbeiderpartiet handler det om at så mange som mulig får muligheten til å bli medeiere i egen bedrift. Derfor sjeler de mer til kollektive enn individuelle ordninger når incentiver for medeierskap utredes nærmere.
LITT SJOKKERT
Jan Tore Sanner (H) fortalte at han hadde arbeidet med å legge forholdene til rette for økt medarbeiderskap i 20 år og brukte Veidekke som eksempel.
IKKE ENIGE: Allerede før paneldebatten hadde Jan Tore Sanner (H) og Lise Christoffersen, (Ap) en meningsutveksling om hvorfor regjeringen fjernet skatterabatten for ansattes aksjekjøp i egen bedrift.
-Jeg ble grepet av de gode fortellingene fra medarbeiderne i Veidekke. De opplevde en stolthet da de ble medeiere. Derfor ble jeg litt sjokkert når regjeringen Støre valgte å avvikle ordningen med skatterabatt på ansattaksjer fra nyttår, sa Sanner.
Han pekte på at det i paneldebatten ble diskutert to ulike ordninger for medeierskap. Opsjonsordninger i vekstselskaper er ferdig utredet og skal gjennomføres. Dette er en ordning for kunnskapsbedrifter som ikke har råd til å hente medarbeidere til høye lønninger. I stedet gir de en opsjon for et fremtidig eierskap. Denne ordningen vil bli kraftig forbedret.
-Det vi diskuterer her i denne paneldebatten er om ansatte i for eksempel SR-bank kan få kjøpe aksjer i egen bedrift med skatterabatt. Det er gunstig for å spre makt siden maktkonsentrasjon på statlige eller private hender er uheldig. Derfor bør denne ordningen for medeierskap forbedres og ikke skrotes, slik den rødgrønne regjeringen nå har gjort.
BRA FOR ALLE
Alfred Bjørlo fra Venstre var tydelig på at partiet er for økt medeierskap i norske bedrifter.
Økt medeierskap er noe av det viktigste vi kan gjøre for å stimulere det nye arbeidslivet.
Alfred Bjørlo, (V).
-Økt m