BUSKAP
07.12.2021
Streptococcus dysgalactiae finnes i de fleste melkekufjøs. Bakterien liker seg på dyret, og trives spesielt godt i melk og sår. Smitteoverføring via miljøet skjer når smittepresset er for stort.
Sykdom forårsaket av bakterien Streptococcus dysgalactiae har økt jevnt og trutt i både norsk sauenæring og i melkeproduksjonen de siste 20 årene. Dette har skjedd parallelt med modernisering og vesentlige strukturendringer i de to næringene. For å undersøke årsakene til dette ble Prosjekt «Streptokokken» startet i 2018 i samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Animalia, Moredun Research Institute, NMBU og Tine.
Gir alle typer mastitt
Streptococcus dysgalactiae (S. dysgalactiae) kan gi hele spekteret av mastitt hos melkeku, fra subklinisk mastitt til alvorlig klinisk mastitt. Bakterien har fått navnet sitt (dysgalactiae) som følge av at juret får redusert funksjon under og etter en infeksjon. Bakterien ligger på 3. plass som årsak til klinisk mastitt i Norge, og forekomsten har økt fra 8 prosent av speneprøvefunn i 2002 til 13 prosent i 2020. Disse infeksjonene har derfor en vesentlig betydning både for økonomi, melkekvalitet, dyrevelferd og antibiotikaforbruk. Likevel er bakterien overraskende lite studert internasjonalt, og få konkrete forebyggende tiltak har vært tilgjengelige.
Gir forskjellig sjukdom hos sau og ku
I prosjekt Streptokokken har vi jobbet med å finne ut hvorfor noen produsenter får problemer med denne bakterien, og vi har jobbet parallelt med sau og ku. Bakterien gir vidt forskjellige sykdomsbi
Gå til medietGir alle typer mastitt
Streptococcus dysgalactiae (S. dysgalactiae) kan gi hele spekteret av mastitt hos melkeku, fra subklinisk mastitt til alvorlig klinisk mastitt. Bakterien har fått navnet sitt (dysgalactiae) som følge av at juret får redusert funksjon under og etter en infeksjon. Bakterien ligger på 3. plass som årsak til klinisk mastitt i Norge, og forekomsten har økt fra 8 prosent av speneprøvefunn i 2002 til 13 prosent i 2020. Disse infeksjonene har derfor en vesentlig betydning både for økonomi, melkekvalitet, dyrevelferd og antibiotikaforbruk. Likevel er bakterien overraskende lite studert internasjonalt, og få konkrete forebyggende tiltak har vært tilgjengelige.
Gir forskjellig sjukdom hos sau og ku
I prosjekt Streptokokken har vi jobbet med å finne ut hvorfor noen produsenter får problemer med denne bakterien, og vi har jobbet parallelt med sau og ku. Bakterien gir vidt forskjellige sykdomsbi