AddToAny

Ny boniteringsmetode i skogbruksplanleggingen øker nytteverdien for skogeier

Ny boniteringsmetode i skogbruksplanleggingen øker nytteverdien for skogeier
Data fra gjentatte laserskanninger kan bidra til forbedret og effektivisert bonitering når skogbruksplantakster med laser går inn i andre omdrev, viser et nytt forskningsprosjekt.
Bonitet beskriver skogens produksjonsevne og er en av de viktigste ressursvariablene i skogbruksplanleggingen, bl.a. avgjør boniteten i et bestand hva som er optimal skogbehandling. Blant de viktigste beslutningene som tas med utgangspunkt i bonitet, er det riktige tidspunktet for sluttavvirkning, valg av hogstform, valg av treslag ved foryngelse og valg av foryngelsesmetode. Derfor vil feil i boniteringen kunne føre til gale beslutninger og betydelige tap for skogeier. Sammen med næringen og med støtte fra Skogtiltaksfondet, har NMBU nylig avsluttet et forskningsprosjekt der formålet var å utvikle operative metoder for bonitering ved hjelp av laserskanninger av skogen på to tidspunkt med noen års mellomrom. Resultatene viser at det ligger svært mye informasjon om skogens produksjonsevne i data fra gjentatte lasertakster, og at den økonomiske nytteverdien av å forbedre tradisjonelle boniteringsmetoder ved å ta i bruk slike data kan være betydelig.

EN VIKTIG VARIABEL
Blant alle de variablene som bestemmes i en skogbruksplantakst, er bonitet den som i dag er beheftet med størst feil, samtidig er bonitet også den variabelen der feil har størst økonomiske konsekvenser for skogeier. Men selv om dette har vært kjent er det lite man har kunnet gjøre for å forbedre boniteringsgrunnlaget. Det er ressurskrevende å registrere bonitet nøyaktig på bestandsnivå, og samlet over store områder har kostnadene knyttet til omfattende feltbonitering vært ansett som urealistiske å finansiere.

SLIK BESTEMMES BONITETEN I DAG
Ute i skogen kan boniteten bestemmes ved hjelp av målinger av alder og høyde på de grøvste trærne i et bestand. Siden denne metoden krever omfattende feltarbeid og er kostbar, har det siden 1980-tallet vært vanlig å bestemme boniteten i operative skogbruksplantakster ved manuell tolkning av flybilder, der operatøren på subjektivt grunnlag støtter seg på erfaring og kjennskap til skogforholdene i det aktuelle området, slik som f.eks. treslag, alder og topografi. I tillegg benyttes ofte forrige taksts feltmålte bestandsbonitet, treslag, alder, høyde og hogstklasse som støtte i boniteringen. Digitale markslagskart er også i bruk som støttedata, men i mindre utstrekning enn tidligere.

TRENGER ALDEREN PÅ SKOGEN
Boniteten bestemmes ved hjelp av bonitetskurvene som ble utviklet ved NISK på 70-tallet av Helge Braastad og Bjørn Tveite. Bonitetskurvene beskriver hvordan overhøyden utvikler seg på et gitt voksested som en funksjon av skogens alder, og hver kurve har en «referansealder» på 40 år. Det vil si at når man bruker kurvene med alder og overhøyde som inngangsverdier, får man boniteten uttrykt som overhøyde ved 40 års brysthøydeal
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

- Jeg ser på deg så biskt jeg kan, så hvis mitt blikk kan såre, la det drepe deg, har Anja Gotvasli sagt. Riktignok i rollen som Phebe i Shakespeares «Som dere vil ha det», ikke i rollen som ny styreleder i Allskog.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
Sagbrukene blir stadig mer desperate i jakten på tømmer, noe som gjorde at både Södra og Mellanskog satte opp prisene i april. Flere selskaper fulgte etter, og enda flere vil følge på, mener Treebula (tidligere Virkesbörsen).
Norsk Skogbruk 24.05.2024
AT Skog opererer med et «markedstriangel» som omfatter tre typer mottakere - norsk industri, egen industri og eksportkunder, sa styreleder Olav Veum. Det er høye priser i alle de tre kanalene. Bra for skogeier - ikke fullt så bra for industrien som andelslaget eier.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
Julaften i år var 24. april - i hvert fall for John Deere. Da ble den nye serien hjulgående skogsmaskiner avduket i Helsingfors. I juni ventes maskinene til Norge - men de første bestillingene har allerede kommet.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
- Vi står i et permanent soneforsvar. I den posisjonen er det skammelig vanskelig å skåre, mens motstanderen erfaringsmessig innimellom vil klare å smette inn mål.
Norsk Skogbruk 24.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt