AddToAny

«Markedstriangelet» til AT Skog

AT Skog opererer med et «markedstriangel» som omfatter tre typer mottakere - norsk industri, egen industri og eksportkunder, sa styreleder Olav Veum. Det er høye priser i alle de tre kanalene. Bra for skogeier - ikke fullt så bra for industrien som andelslaget eier.
AT Skog avvirket i fjor rundt 1,5 millioner kubikkmeter tømmer og i 2023 fylte tømmersalgsverktøyet til Viken Skog og AT Skog, Viken AT Market, 250 båter for eksport, tilsvarende rundt en million kubikkmeter norsk tømmer. Omtrent halvparten kommer fra AT Skog og drøye to tredjedeler av dette er sagtømmer.

EKSPORTEN
«Det var svikt i trelastmarkedet allerede høsten 2022, rekordhøye trelastlager og pessimistiske spådommer for byggebransjen inn i vinterhogsten 2023, der det svenske markedet overtok rollen som viktigste eksportmarked for tømmer fra Norge via båt - på bekostning av Baltikum». Slik ble tømmeråret 2023 kort oppsummert på årsmøtet. Trenden forsetter inn i 2024. Men selv om mye går til Sverige, er norsk tømmer attraktivt for flere.
- Eksport av tømmer fra Norge går jevnt gjennom langsiktige avtaler til kunder i Nederland, Latvia, Tyskland, Danmark og Sverige, utfylte administrerende direktør i Viken AT Market Kjersti Denver. - Slik øker vi konkurransen om tømmeret og presser kundene til best mulig pris, konstaterte direktør for marked og logistikk i AT Skog, Hans Erik Røra fornøyd.
Denver arbeider nå med prisavtaler i det internasjonale markedet som skal gjelde fra 1. juli, henholdsvis kvartalsvis for sagtømmerprisene og halvårsavtaler for massevirket. Og hun forventer prisøkninger på 50100 kroner per kubikkmeter. - Det er Sverige som er den store driveren på prisutviklingen, der Sveriges største sagbrukskonsern Vidas aktivitet får stor innflytelse. I år øker de sitt forbruk av tømmer med 500 000 kubikkmeter - fra 4,8 millioner i fjor til 5,3 millioner kubikkmeter i år. Så de er p
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

- Jeg ser på deg så biskt jeg kan, så hvis mitt blikk kan såre, la det drepe deg, har Anja Gotvasli sagt. Riktignok i rollen som Phebe i Shakespeares «Som dere vil ha det», ikke i rollen som ny styreleder i Allskog.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
Sagbrukene blir stadig mer desperate i jakten på tømmer, noe som gjorde at både Södra og Mellanskog satte opp prisene i april. Flere selskaper fulgte etter, og enda flere vil følge på, mener Treebula (tidligere Virkesbörsen).
Norsk Skogbruk 24.05.2024
Julaften i år var 24. april - i hvert fall for John Deere. Da ble den nye serien hjulgående skogsmaskiner avduket i Helsingfors. I juni ventes maskinene til Norge - men de første bestillingene har allerede kommet.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
- Vi står i et permanent soneforsvar. I den posisjonen er det skammelig vanskelig å skåre, mens motstanderen erfaringsmessig innimellom vil klare å smette inn mål.
Norsk Skogbruk 24.05.2024
- Vi må slutte å prate om rekordpriser i norsk skogbruk. Sammenlikner vi realpriser, så er det ikke spesielt gode priser, så vi må ikke være fornøyde der vi er nå.
Norsk Skogbruk 24.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt