AddToAny

Ny bolig: Kjenn dine rettigheter

Ny bolig: Kjenn dine rettigheter
Julia Nybø Huhndorf (24) og Ole Martin Giske Molvær (23) i Ålesund trodde kjøp av ny bolig var som ethvert annet kjøp.
- Da vi signerte kontrakten i januar 2017, var det spesifisert at boligen skulle være ferdigstilt i løpet av 365 kalenderdager fra igangsettelse, sier Ole Martin Giske Molvær.
Igangsettelsestillatelsen ble gitt i løpet av sommeren, slik at boligen kunne forventes levert i løpet av august i 2018. Slik ble det ikke. Den første spaden i jorda kom ikke, og paret purret flere ganger uten hell.
- Vi hørte rykter på byen om dette firmaet. Det ble sagt at de ikke betalte underleverandørene sine blant annet, og etter hvert ønsket vi å gå ut av kontrakten, men fikk da beskjed om at vi måtte betale fem prosent av totalbeløpet for å bli frisatt, forteller Molvær.
Klausulen sto i den signerte kontrakten. Entreprenøren ville at paret skulle la et annet selskap ta over kontrakten for oppføring i samme område, og mente at det var godt nok. Da kontaktet de advokat.
- Jeg fikk se kontrakten, og så at det ikke var stilt garanti, sier advokat, og distriktsleder i Huseiernes Landsforbund, Are Opdahl.
Han svarte entreprenøren på vegne av sine klienter, og påpekte at de ikke hadde stilt garanti etter bustadoppføringslova § 12. Da snudde entreprenøren, og tilbød å droppe kravet.
- Jeg er elektriker og arbeider for mange av disse entreprenørene, så jeg har egentlig god innsikt i hvem som er seriøse, men jeg ble litt blendet av at denne entreprenøren hadde et stort navn, og at alt virket veldig profesjonelt på møter. De hadde et fint lokale, og jeg hadde egentlig ingen grunn til å tvile på at de skulle klare å gjennomføre prosjektet, mener Molvær.
Paret hadde forsøkt å sjekke ut entreprenørens økonomiske situasjon, men fikk ingen opplysninger.
- Jeg spurte banken, men de kunne ikke si noe. Så vi fikk egentlig aldri vite at det sto dårlig til med firmaet før sent ute i prosessen, forteller han.
Det som egentlig felte entreprenøren, var at han ikke hadde stilt noen garanti.
- Vi visste faktisk ikke om bustadoppføringslova § 12 som stiller krav om garanti fra entreprenøren, fortsetter Molvær.

Ville heller eie enn å leie
Paret syntes det hørtes trygt ut å kjøpe nytt. De er unge, men har begge fast jobb, og en økonomi som kunne tåle et banklån.
- Vi har fast inntekt, og da er det naturlig å eie. Det er selvfølgelig en risiko, men er alt i orden så er det greit, synes han.
Paret hadde forestilt seg at å kjøpe bolig ville gi dem det som var avtalt og det de betalte for, men oppdaget at det kunne være det stikk motsatte.
- Vi tenkte aldri på at det fantes et lovverk som bustadoppføringslova. Etter å ha gått gjennom kontrakten i ettertid, så ser jeg jo at den ikke er god nok, sier Molvær.

Fikk hjelp
- Vi endte opp med å få rundt 100 000 kroner i erstatning, forteller Molvær.
De har lært mye gjennom prosessen de nå er ferdig med, synes det tross alt har vært nyttig, og vet hva de skal være påpasselige med neste gang.
- Vi hadde veldig flaks, og kom godt ut av det. Heldigvis hadde vi Huseiernes Landsforbund og advokat Opdahl som hjalp oss. Jeg har jo skjønt at hvis vi skulle ha tatt saken og forhandlet selv, hadde det ikke gått. Når du ser hvor flink entreprenøren har vært til å vri og vrenge på ting, så tror jeg at vi raskt hadde mistet motet. Så å kunne ha noen som vet hva man har krav på, er viktig. Det kunne ha gått galt om vi betalte de 10 prosentene før igangsettelse og tapt alt da entreprenøren gikk konkurs, sier han.
Nå har paret kjøpt en tre år gammel leilighet, og synes det er en god erstatning. De har fortsatt to år igjen på reklamasjonsfristen, og vet at de første feil og mangler ble funnet av de forrige eierne.
Entreprenørens advokat var også megler for parets kontrakt, og styreleder hos entreprenøren.
- Han hadde så mange hatter at han ikke kom seg inn i bilen, påpeker Opdahl.

Du har solide rettigheter
Bustadoppføringslova gir deg en god beskyttelse når du skal kjøpe en bolig som ikke er ferdigstilt, men kjenner du ikke rettighetene dine, kan du bli rundlurt. Det har mange erfart.
- Konsekvensene kan bli at du taper penger, tid og krefter. Noen opplever til og med samlivsbrudd i en vanskelig og krevende prose
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Byggherreforskriften fastslår nå at all skriftlig dokumentasjon knyttet til jobben som gjøres må være formulert på en måte som alle arbeidstakere skjønner.
Hus & Bolig 20.02.2024
Tre aktører dominerer det norske dagligvaremarkedet. Det svekker konkurransen og innovasjonsevnen. Nå er det samme i ferd med å skje innenfor bank og forsikring.
Hus & Bolig 20.02.2024
Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert, var budskapet fra William Morris. Mer enn 160 år etter at han grunnla firmaet Morris & Co, er hans tekstil- og tapetkolleksjoner fortsatt ettertraktet.
Hus & Bolig 20.02.2024
Mange blir redde for hvordan det påvirker boligen når gulvet rister og vinduene klirrer ved sprengning i nabolaget. En vibrasjonsmåler kan dempe både frykt og konflikter i ettertid.
Hus & Bolig 20.02.2024
Norske husholdninger hadde 4 297 milliarder i gjeld i november 2023. Mer enn 80 prosent av husholdningenes gjeld er ifølge SSB knyttet til bolig.
Hus & Bolig 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt