AddToAny

- Næringen må forstå lineær risiko

Norsk finansbransje har ennå ikke oppdaget mulighetene som ligger i sirkulære forretningsmodeller - og risikoen med de lineære, mener Finansforbundet og Circular Norway.
«Finansnæringen som pådriver for en sirkulær økonomi» - det er ikke en beskjeden tittel Finansforbundet og Circular Norway har valgt på rapporten de har laget om sirkulær økonomi i finansnæringen. Foreløpig kan ikke finansnæringen kalle seg en pådriver, for noen oppleves den nok heller som en brems for sirkulære forretningsmodeller. Nå håper nestleder i Finansforbundet Arne Fredrik Håstein at rapporten kan være det viktige første steget.

- Finansforbundet har jobbet med bærekraft ganske lenge. Vi har sett en hunger etter mer kompetanse, og det dukker stadig opp spørsmål om sirkulær økonomi. Med denne rapporten ønsker vi å løfte det opp på agendaen og sette i gang en debatt om hvordan finans kan spille en rolle i utviklingen av sirkulær økonomi, sier han.

MÅ PÅ BANEN

- Norske myndigheter har ambisjoner om at Norge skal bli et foregangsland i sirkulær økonomi. Skal dette skje, må finansnæringen på banen, sier rapportens hovedforfatter Alexander Christiansen i Circular Norway.

For to år siden beregnet Circular Norway at den norske økonomien er 2,4 prosent sirkulær. Det er langt svakere enn både den europeiske og den globale økonomien.

- Med den nye rapporten ønsker vi å få frem hvorfor Norge er så langt bakpå, og hva vi kan gjøre for å omstille oss til en sirkulær økonomi. Kapital spiller en hovedrolle. Den må vris til å støtte opp under sirkulære forretningsmodeller, sier Christiansen.

LINEÆR RI

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

I Nederland har Rabobank har vært pådriver for sirkulære forretningsmodeller siden 2014. I Norge er det fortsatt mulig å bli pioner innen sirkulær finans.
Finansfokus 23.06.2022
NHH-forskerne Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen har snakket om sirkulær økonomi i en årrekke. De siste årene er det blitt langt flere som lytter.
Finansfokus 22.06.2022
Sirkulær økonomi vil påvirke finansbransjen mye de neste årene. Se vår video og få en introduksjon til hva det er og hvordan det kan påvirke din arbeidsplass.
Finansfokus 21.06.2022
I snitt får to av tre ansatte ett eller flere lønnstrinn i løpet av et år. Nå er det innspurt i de lokale lønnsoppgjørene i bedriftene. Her er det mer å hente etter nok et år med rekordresultater.
Finansfokus 21.06.2022
Kroppsspråket avslører personar som øydelegg både arbeidsplassar og venskap, konstaterer kroppsspråkekspert Vidar Hansen. Han inspirerer fagorganiserte og tillitsvalde til å tolke korleis kroppen kommuniserer.
Finansfokus 21.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt