AddToAny

Nær én av tre politiansatte misfornøyd med toppledelsen

- Overordet for etaten vil jeg si at her har vi litt å jobbe med, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.
Annethvert år gjennomføres en større medarbeiderundersøkelse i politi- og lensmannsetaten i regi av Politidirektoratet (POD). Her blir de ansatte i politidistrikter, særorgan, PIT, PFT og POD bedt om å svare på en rekke arbeidsrelaterte spørsmål.

Ett av dem handler om toppledelsen, og om de ansatte er enig i påstanden: «Jeg opplever at politimesterens/politidirektørens/særorganets/direktørens ledergruppe leder organisasjonen på en god måte.» 45 prosent av de politiansatte i medarbeiderundersøkelsen for 2020 er helt eller delvis enig i denne påstanden. Mens 23 prosent hverken er enig eller uenig, er de resterende 32 prosent helt eller delvis uenig i påstanden.

Se hvordan de politiansatte rangerer toppledelsen i de forskjellige enhetene lenger ned i saken.

De politiansattes vekting av toppledelsen oppnår undersøkelsens laveste vurdering, ifølge konsulentselskapet Rambøll, som står bak rapporten.

- Disse tallene er et signal om at de ansatte er irriterte, sier BI-professor Jan Ketil Arnulf om svarene.

Han har forsket på hvordan ledelse utøves og skapes. Arnulf sier det her er enkelt å se at politiet har en del misførnøyde ansatte.

- Du trenger hverken være rakettforsker eller professor på BI for å skjønne det. For det skriker i øya på deg. Faktum er at disse ansatte er forbanna, og siden du har spurt dem, så må ledelsen også forholde seg til det. Det kreves en avklaring på hvorfor det er sånn både internt og eksternt, sier Arnulf.

Han sier at for å lykkes som leder handler det i bunn og grunn om å involvere de ansatte, utøve god kommunikasjon, og la de ansatte få komme nærme realitetene. Arnulf mistenker at politireformen har mye med misnøyen å gjøre.

- Hvis politiledelsen ønsker å gjøre noe med dette, har de to mulige oppgaver: De kan velge å si at politifolkene ikke har skjønt hvilken fantastisk politireform de har fått lov til å være med på, og forklare dem hvorfor dette er bra. Ellers kan de lytte til dem og prøve å finne ut av hvorfor reformen kanskje ikke var så bra likevel, sier han.

BI-professoren tror ikke tallene er så farlige for polititoppene, fordi brorparten av de ansatte ikke har et annet sted å gå. Men det er et stort «MEN» her:

- Du risikerer å miste nøkkelpersonell, og for våre nasjonale beredskapsapparater er det egentlig en ganske farlig situasjon. Hvis de som jobber der har liten tiltro og tillit til egen ledelse, da sprer det seg en form for kynisme, mye kos med misnøye som kan ødelegge arbeidsmiljøet, og så begynner folk å finne sine egne løsninger, advarer han.

- LITT Å JOBBE MED

Politidirektør Benedicte Bjørnland mener medarbeiderundersøkelsen er et viktig verktøy for politietaten.

- Det er en anonym undersøkelse, så vi kan få ærlige tilbakemeldinger fra medarbeiderne våre på det som er bra og det som vi må jobbe med. Jeg tenker at medarbeiderundersøkelsen er en viktig puls på organisasjonen, og så er det mange gode resultater og en del som må jobbes med. Det jeg kanskje er mest fornøyd med, er at vi har en ganske høy svarprosent. Den er på 83 prosent, som tilsvarer 12 prosent fremgang siden forrige gang vi målte. Det betyr at vi har engasjerte medarbeidere, s

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt