AddToAny

Politiet må bli bedre til å forklare hvorfor de kontrollerer folk

En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
I evalueringen av en utprøving av kvitteringsordning i Oslo politidistrikt, gjennomførte jeg feltarbeid blant polititjenestepersoner i patruljeseksjonen ved Enhet sentrum, UEH og Operativ utlending. Jeg studerte blant annet politiets kontrollpraksis.
I politiutdanningen er en forklarende tilnærming - å begrunne bakgrunn for kontroll og gi den kontrollerte informasjon om hva som skjer - et ideal, og forskning har vist at tilnærmingen også verdsettes i patruljearbeidet. Data fra evalueringen viser også at idealet står sterkt; alle vi snakket med sier at det å forklare årsak til kontroll er viktig.
Men her er det stor variasjon; en del var flinke til å forklare, de var grundige og de var konkrete. Andre ga «tynnere» forklaringer. Noen ga ikke forklaring på kontrollen før den kontrollerte selv spurte, og selv da kunne forklaringen være knapp og lite overbevisende.
Men hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?

KONKRET OG LETTFORSTÅELIG
I tilfeller der patruljene informerer om årsak til kontroll, viser så å si ingen eksplisitt til hjemmelsgrunnlaget. Det mest typiske er at de gir en konkret og lettforståelig forklaring, eksempelvis ved å si at «vi ønsker å snakke med deg fordi det har vært melding om...». Sånn jeg ser det, øker en slik konkretisering, der de oversetter hjemmelsgrunnlaget til et lettforståelig språk, troverdigheten i forklaringen.
Et annet grep som øker troverdigheten, er grundighet i forklaringene. Jeg ser også eksempler på at
Gå til mediet

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024
I en sak i Dagbladet stilles det spørsmål ved at ingen i politiet noen gang er tiltalt eller straffet for tjenesteforsømmelse etter en partnerdrapssak. Krisesentersekretariatet mener dette er rart - men er det egentlig det?
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt