AddToAny

Når du ikke tåler instrumentet

Når du ikke tåler instrumentet
Nikkel: Den aller vanligste yrkesrelaterte allergien er nikkelallergi. Strengemusikere er mest utsatt, og kan få eksem på fingre og hender der huden er i kontakt med strenger eller bånd som inneholder nikkel.
istockphoto.com

Hva gjør du når kroppen reagerer negativt på kontakt med instrumentet du spiller?

Vi er omtrent midt i pollenallergisesongen. Pollenallergi er alt annet enn optimalt, for eksempel for sangere. Men det finnes allergier som rammer musikere, og som er en direkte følge av yrket og instrumentet. Disse kan være svært plagsomme, og er ikke engang sesongbetont.

Nikkel vanligst

Den vanligste allergien musikere er utsatt for er nikkelallergi, som utløser kontakteksem. Strengemusikere er oftest utsatt, men også blåsere kan oppleve dette. Gitarister, strykere og bassister kan få eksem på fingre og hender der huden er i kontakt med strenger eller bånd som inneholder nikkel.

Lever med det

Thomas Mårud er gitarist og vokalist og spiller blant annet med Roger Græsberg & The Anti-Music Bonanza og med forfatter Levi Henriksen.

- Jeg har sikkert tusen allergier, men det er nikkelallergien som er musikkrelatert, sier Mårud og ler.

- Jeg vet faktisk ikke hva slags legering det er i båndene på gitaren, men det er strengene som er problemet. Faktisk reagerer jeg mer på Gibsons strengefeste enn andre. Jeg får tørre, sprukne hender. Væskende eksem som går over i åpne sår. Alt i en evig runddans mellom behandling og ikke-behandling. Slik har det vært siden jeg begynte å spille gitar som tolvåring.

- Hvor store utslett får du?

- Det dekker så å si hele håndflata og noen ganger utover til fingertuppene. Jeg har prøvd andre strenger som skal være laget av en annen legering med mindre eller ingen nikkel, men det h

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Hjernen bruker kun 100-300 millisekunder på å gjenkjenne en kjent melodi.
Musikkultur 03.07.2020
Musikk betyr mye for mange, men tre til fem prosent av befolkningen mangler en kobling i hjernen som lar dem nyte musikk, viser forskning.
Musikkultur 03.07.2020
Moldejazz er en av få festivaler som gjennomføres i sommer. - Det virker som folk er festivalklare. Jeg tror de ser at om dette skal fungere, så må alle gjøre sitt, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.
Musikkultur 03.07.2020
TONO kunngjør vinnerne én og én spredt utover høsten.
Musikkultur 02.07.2020
- Å, herregud, så mye skole jeg gjør! Jeg er mer effektiv enn jeg noen gang har vært, sier fløytestudent Johanna Scheie Orellana, etter at soverommet er blitt det nye studiestedet.
Musikkultur 30.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt