AddToAny

Nå skal også «vanskelige» forskningsdata bli FAIR

Forskere og teknikere ved UiO er i gang med å utvikle QUALI-FAIR, en tjeneste som skal legge til rette for lagring og gjenbruk av personidentifiserende og kontekstsensitive forskningsdata.
FAIR-prinsippene for forskningsdata ble formulert i 2016, og har blitt et internasjonalt anerkjent ideal. Akronymet står for Findable, Accessible, Interoperable og Reusable.

- At forskningsdata er FAIR, vil si at dataene er tilgjengelige, gjenfinnbare og gjenbrukbare, forklarer Anne Schad Bergsaker, senioringeniør i Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT) og leder for prosjektet Fair@UiO

- Det betyr ikke at dataene nødvendigvis skal være åpne, men metadataene må være åpne, slik at dataene er gjenfinnbare, presiserer hun.

Bergsaker forklarer at begrepet interoperable blant annet innebærer at både data og metadata skal kunne håndteres maskinelt og bruke konsistente vokabularer.

- Det samles i dag inn store mengder data som ikke er tilgjengelig for bruk etter at prosjektene er avsluttet. I mange tilfeller handler det om at forskningsmiljøer hverken har gode rutiner eller gode verktøy for lagring og gjenbruk av data, påpeker Bergsaker.

- Ofte er begrunnelsen at det dreier seg om personidentifiserende og kontekstsensitive data, eller det kan handle om copyrights og andre former for rettighetsproblematikk.

En hub for vanskelige data

- EU stiller krav om open access til flest mulig data, men i praksis ser vi at forskere som samler inn persongjenkjennende data, ofte får unntak fra dette kravet. Vi ser også at forskerne får mye informasjon om prinsippene for FAIR, men lite informasjon om hvordan forskningsdata kan gjøres FAIR, supplerer professor ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS) Kirsti Klette.

Klette som også er leder for Quality in Nordic Teaching QUINT, et nordisk senter for fremragende forskning, fikk i oktober tilslag på en søknad om støtte til å bygge opp QUALI-FAIR, en hub som skal legge til rette for lagring og gjenbruk av det forskerne gjerne omtaler som vanskelige data.

- Det handler om ulike typer sammensatte kontekstavhengige og eller persongjenkjennende data. Årsaken til at vi har valgt å kalle huben for QUALI-FAIR er for enkelthets skyld og fordi det ofte dreier seg om ulike typer kvalitative data som tekstdata, billeddata, videodata og biodata, kommenterer Klette.

Kostbare data som egner seg for gjenbruk

Som leder for QUINT og flere andre store prosjekter har Klette opparbeidet betydelig erfaring med

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Rundt 100 personar møtte fram i ettermiddag for å markera at Skamstøtta no er plassert i Universitetshagen bak dei gamle universitetsbygningane i Oslo sentrum.
Uniforum 25.05.2022
Regjeringen fordeler 1000 studieplasser landet rundt til ukrainske studenter på flukt, 100 plasser går til UiO, 125 til UiB, mens NTNU får 140 plasser.
Uniforum 25.05.2022
- Etter to år med digital undervisning, kan sommerskolen endelig ta imot studenter på campus igjen, forteller direktør Anne Cathrine Uteng da Silva. Men dette gjelder med ett unntak, bare norskkursene. De øvrige emnene vil fortsatt være digitale.
Uniforum 25.05.2022
Onsdag 25. mai klokka 13.30 vert "Skamstøtta" reist i Universitetshagen til minne om massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.
Uniforum 24.05.2022
Både Unio stat, Akademikerne, LO stat ogYS stat har godtatt en ny hovedtariffavtale i staten. Dermed blir det ingen streik i staten.
Uniforum 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt