forskning.no
03.04.2018
Rødt kjøtt hadde kanskje ikke så stor betydning i steinalderkosten likevel. Se for deg et steinaldermenneske som samler mat. Kommer bildet av en mann som jager et stort dyr med pil og bue på netthinnen?
Det har vært en vanlig oppfatning, også i forskningen, at folk i steinalderen dro mye rundt og jaktet på planteetere som kronhjorter, urokser og elg.
Les merMen kjøttets betydning i steinalderkosten er sannsynligvis noe overdrevet, viser ny forskning fra Lunds universitet i Sverige.
Forskerne har nemlig funnet ut at vi nordboere spiste overraskende mye lokal mat og at fisken har betydd svært mye.
Fisk har større betydning enn antatt
For å finne ut av hva folk spiste har de undersøkt stort sett alle menneskeskjeletter som finnes i Skandinavia fra denne tiden, til sammen 82 stykker.
I tillegg har de gjort analyser av dyrebein fra fire ulike boplasser i Sverige.
Fiskebein er mye skjørere enn knokler fra pattedyr og bevares derfor dårligere. Forskerne har derfor brukt svært finmaskede nett for å finne fi