AddToAny

Mulig pensjonssmell for over 8000 ansatte på universiteter og høgskoler

Mulig pensjonssmell for over 8000 ansatte på universiteter og høgskoler
I 2019 var det 8062,7 årsverk på statlige universiteter og høgskoler, inkludert Politihøgskolen, som er født i årene fra 1944 til og med 1962, i følge tall fra Norsk senter for forskningsdata (NSD).
Alle personene som innehar disse 8062,7 årsverkene har det til felles at de rammes av særegne samordningsregler når pensjonen deres skal beregnes. Dette som et resultat av pensjonsreformen som ble innført i 2011.

For de som er født fra 1944-1953 oppstår det problemer hvis de fortsetter å jobbe etter fylte 67 år. For gruppen født 1954-1962 oppstår problemene først hvis de fortsetter å jobbe etter fylte 69 år.

Akademikerne: - Grunnleggende galt og urimelig

Fagforeningen Akademikerne forteller at de ikke har en samlet oversikt over hvor mange av deres medlemmer som er rammet av det som er kalt «samordningsfella».

Det er noe grunnleggende galt og urimelig i at regjeringen ber folk om å jobbe lenger, og samtidig opprettholder en ordning der folk taper store beløp på å jobbe etter fylte 67. Anders Kvam Akademikerne

- Det er vårt inntrykk at forholdsvis mange ønsker å stå lenger i arbeid, slik at vi forventer at dette berører en ganske stor andel av medlemmene i denne aldergruppen. Vi er dessverre godt kjent med dette problemet, svarer Anders Kvam hos Akademikerne, i en e-post til Khrono.

Han legger til:

- Det er noe grunnleggende galt og urimelig i at regjeringen ber folk om å jobbe lenger, og samtidig opprettholder en ordning der folk taper store beløp på å jobbe etter fylte 67. Jobber du lenge nok nulles tjenestepensjonen rett og slett ut. Samfunnet er avhengig av at flere står lenger i jobb for å sikre en bærekraftig velferdsstat - og da må det faktisk lønne seg for den enkelte.

Fikk medalje fra kongen, men redusert pensjon

Professor Jose Julio Gonzalez jobbet til han ble 75 år. Et forbilde og en prisvinner. Men sammen med mer enn 12.000 andre offentlig ansatte har han havnet i «samordningsfella».

Offentlig ansatte født i 1944-1962 mister tusenvis av kroner i månedlig pensjon, hvis de jobber lenger enn 67 år.

Paradokset er at det er akkurat det regjeringen og samfunnet oppfordrer arbeidstakere til å gjøre. Nemlig å stå i jobb lenger.

Men er du født i dette tidsrommet og ansatt i offentlig sektor, kan tapet bli opptil 2 millioner kroner gjennom et helt pensjonsløp.

- Mister verdifulle ansatte

Kvam forteller at Akademikerne har mange medlemmer som ønsker å stå lenge i jobb, men som møter en virkelighet der de straffes for dette.

- Hva har Akademikerne gjort for å ta opp denne saken med myndighetene?

At tjenestepensjonen kan bli lavere ved å jobbe utover 67 år, gjelder uavhengig av når man tar ut alderspensjon fra folketrygden. Ole Christian Lien Seksjonssjef i Nav

Les mer

Flere saker fra Khrono

Det viktigaste vi kan gjere å sikre at så mange som mogleg får moglegheita til å bu i ein samskipnadsbolig - også i framtida, skriv styreleiarane i studentsamskipnadane i Bergen, Trondheim og Oslo.
Khrono 05.04.2020
Tette forelesningssaler er byttet ut med ensomhet på hybel og hjemmekontor. Hvordan går det egentlig med studentene i en heldigital hverdag?
Khrono 05.04.2020
Krisen har bevist at utdanningssektoren har en del å forberede seg på fremover internasjonalt, skriver Fahad Said.
Khrono 05.04.2020
Arve Hjelseth og Aksel Tjora vil at flere akademikere skal engasjere seg i den offentlige samtalen. Det har de skrevet bok om.
Khrono 05.04.2020
Zoom er i hard vær etter avsløringer om manglende personvern. Uninett forsikrer at den norske delen av tjenesten er trygg.
Khrono 04.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt