AddToAny

Moe og Asheim rykende uenige om «konkursbo»

Skjelettene velter ut av skapet etter Henrik Asheim, hevder Ola Borten Moe. Asheim mener Borten Moe langt på vei selv oppkonstruerer krisen i Forskningsrådet.
Diskusjonen om den økonomiske situasjonen i Forskningsrådet har nådd nåværende og tidligere politisk ansvarlige i Kunnskapsdepartementet. Og Ola Borten Moe (Sp), nåværende forsknings- og høyere utdanningsminister og den tidligere, Henrik Asheim (H) er rykende uenige.

- Dette er ikke et konkursbo slik Ola Borten Moe helst vil framstille Forskningsrådets økonomiske situasjon, sier Henrik Asheim (H) til Khrono.

- Når vi tar over, ramler jo skjelettene ut av skapet. I dette tilfellet er det et enormt skjelett, sa Ola Borten Moe til Aftenposten fredag.

Til Forskerforum onsdag skrev Ola Borten Moe i en e-post:

- Jeg vil gå så langt som å si at vi har arvet et forskningspolitisk konkursbo av Høyre.

Og han legger til:

- Dette kunne vært unngått hvis man fra den forrige regjeringens side hadde utvist god forvaltningsskikk, sørget for å ha orden i sysakene og på det viset sikret langsiktige og stabile rammevilkår.

- Der er vi ikke nå, mitt lodd i livet er å rydde opp i den situasjonen som har oppstått i det boet som vi arvet av forrige regjering. Det er ikke hyggelig, men det må likevel gjøres, skriver Moe til Forskerforum.

Ba om gjennomgang og åpnet for «myk» landing

Asheim trekker fram det Solberg-regjeringen skrev i forslag til statsbudsjett for Kunnskapsdepartementet for 2022:

«Kunnskapsdepartementet vil gjennomgå praksisen i Forskingsrådet for bruk av avsetningene for å sikre ivaretakinga av økonomiregelverket og løyvingsreglementet. Regjeringa vil òg vurdere om NFR bør ha større fleksibilitet i bruken av løyvingane, gitt at tildelingane over tid er i tråd med intensjonen til Stortinget.» (vår uth. red.anm.)

Det var altså Asheim i Solberg-regjeringen som initierte den gjennomgangen som Direktorat

Les mer

Flere saker fra Khrono

I sommar kan du bli kjend med ulike folk som er knytte til universitets- og høgskuleverda. Khrono har stilt alle dei same spørsmåla om politikk og kvardag, utfordringar og ferie. I dag møter du leiaren i Akademiet for yngre forskere, Jonas Stein.
Khrono 02.07.2022
Rapporten fra KPMG underbyggjer behovet for nytt styre i Forskingsrådet, skriv statssekretæren i Kunnskapsdepartementet.
Khrono 02.07.2022
Hun var en av strategene i arbeidet for å få universitet i Stavanger. Etter 27 år gir hun seg, og er skeptisk til forslaget om at det bør bli enklere å bli universitet.
Khrono 02.07.2022
Norge ligger langt fremme i digitaliseringen av samfunn og arbeidsliv, og norske universiteter og høyskoler bør ta mål av seg til å være internasjonalt ledende på dette området.
Khrono 02.07.2022
Landet rundt jobber hundrevis professorer som «måtte gå av» da de var 70 i ulønnet arbeid. - Et privilegium å få trappe ned gradvis, sier Steinar Stjernø (76).
Khrono 01.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt