AddToAny

Mikrokosmopolitten

Frida Ånnevik må ikke gå på rangel for å ha noe å skrive om. Å kreve plassen fremst på scenen er ekstremsport nok.
Det er som å våkne til dagen derpå. Til synet av usminka fjes og lukta av gammal fyll. Rockefeller ligger døsig og venter på neste fest. Dæven så masse tyggis som sitter fast i det teppet. Frida Ånnevik samler seg.

- Jeg har spredd meg overalt, sukker hun og finkjemmer stolradene før hun forsvinner inn bak scenen.

Motvillig frontfigur

- Så var jeg bare søtten år, med kort rett klipp blant utslått hår, og kjærlighetens rare spill var kun for dem som hørte til.

- Godkjent?

Hun myser mot et par blodfans som er kommet for å få med seg lydprøven. Anslagsvis et tiår under myndighetsalder. Unga nikker.

Om noen timer vil flere hundretalls mennesker overdøve det astmatiske ventilasjonsanlegget, det vil være for mørkt til å se tyggisen i teppet og malinga som flasser av veggene, og vi bryr oss ikke heller, for oppmerksomheten er retta mot hovedpersonen i lyskasterens midte: Frida.

- Det jeg har kjempa mest med er å være frontfigur, å stå på scenen og ta den plassen. Jeg har en trekning bakover, og det har krevd ganske mye å stå der og mene det.

- Hvorfor kan de synge så sterkt?

Å være hovedrolle er muligens ikke nedfelt i Fridas DNA, men sangen er.

Som datter av visesanger og forfatter Tor Karseth var visebøkene og gitaren alltid innen rekkevidde hjemme på Ridabu i Hedmark. Å synge handla om det intime forholdet mellom henne og gitaren, om allsang i stua, om fellesskap, og undring over hvorfor hun hørtes så annerledes ut:

- Jeg har stått i barnekor, hørt andre stemmer og lurt på hvorfor de låter sånn og jeg sånn, hvorfor kan de synge så sykt sterkt? Céline Dion - hvordan kommer hu seg opp dit? Jeg trur jeg lengta etter en måte å synge på som gjorde at jeg kunne synge sånn som jeg sang, forklarer Frida, når vi treffer henne på Kulturhuset i Oslo, dagen før Rockefeller-konserten.

Den luftige stemmen, som ikke klatrer uanstrengt opp i høyden, ble ikke valgt til å bekle solistroller.

- Det gjorde meg kanskje nysgjerrig på hvordan det var å være den som synger aleine, men jeg var ikke så interessert i å synge foran noen, medgir hun.

Lydprøve på Rockefeller: Frida prøver med bandet foran svært unge blodfans som ikke er gamle nok til å komme inn på konserten seinere på kvelden.

Marte Bjerke

Å utsette seg for det man ikke kan

Hedmarkingen er langsom. Ifølge Frida. Likevel har hun et annet karaktertrekk som er vel så påfallende som hedmarkingens treighet: Framdriften og et hode som aldri slutter å utfordre. Slikt gir seg utslag i en del frivillig selvpisking.

- Jeg tenkte at hvis jeg har lyst til å synge, må jeg finne ut om jeg kan det, og om jeg takler å stå på en scene, så derfor tok jeg først et år på teaterlinje på Sunnhordland folkehøgskole, forklarer Frida om valgene hun sto overfor etter musikklinja på Stange, der hun hadde klarinett som hovedinstrument.

- Og jeg hata å drive med teater. Helt jævlig. Det kan du ikke skrive i Musikkultur, hvisker hun spøkefullt, og utdyper:

- Jeg likte jo å være del av en gjeng i syngespill og sånt, men det å leke med roller og id

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Mange av lærerne som i dag underviser i estetiske fag mangler fordypning i faget. Dette ønsker regjeringen å gjøre noe med. Den nye masterutdanninga skal tilbys fra 2021.
Musikkultur 10.08.2020
I starten av juli ble The Folk Music Academy lansert. Her kan du lære folkemusikk av musikere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland.
Musikkultur 10.08.2020
Festivaltørke til tross, interessen for digitale kulturopplevelser synker. I juli deltok 20 prosent på et kulturarrangement over nettet. I mai lå tallet på i overkant av 30 prosent.
Musikkultur 10.08.2020
Strømmekonsertene er kommet for å bli en stund, og i den sammenheng har firmaet Requestify lansert RQSTIVAL. Dette er en gratisapp for både iOS og Android som gir musikkbransjen mulighet til å lage egne interaktive musikkfestivaler med mer.
Musikkultur 04.08.2020
Hjernen bruker kun 100-300 millisekunder på å gjenkjenne en kjent melodi.
Musikkultur 03.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt