AddToAny

Mer utleie fører til ensretting

Kulturhus dytter den økonomiske risikoen over på artistene. For en visesanger fra Hedmark betyr det nedskalering i alle ledd - og faren for å spille med tap.
Det har gått åtte år siden visesanger Erik Lukashaugen fra Elverum satset som profesjonell på heltid. Høsten 2018, etter å ha utgitt sitt fjerde album, spilte han 25 kulturhuskonserter (i tillegg til konserter andre steder. Det var i hovedsak kulturhusene som var arrangør av konsertene.

- Vi var fem på scenen pluss tekniker.

- Etter pandemien, og i de åpningene underveis da man kunne spille, kom det knapt forespørsler. De som kom handlet meg uten band, sier Lukashaugen.

Sist høst ga han ut plate nummer fem.

- Da var det ut for å spille igjen, men da måtte jeg leie meg inn på kulturhusene, sier han.

Forberedt på minus

Dermed ble han arrangør, og betalte leie som dekket alle kostnader ved arrangementet, honorar til musikere, pluss markedsføring og Tono-avgiften. Til slutt er håpet at billettinntektene, og en eventuell turnéstøtte, gjør at han går i pluss og sitter igjen med noe selv.

- Det fører til at det ofte blir for risikabelt å arrangere kulturhuskonserter utenfor hjemfylket, sier hedmarkingen.

Å arrangere konsert på et kulturhus er dyrt. Med leie og andre utgifter kommer man fort opp i 30 000,- før billettinntektene skal motregnes, ifølge Lukashaugen.

- Det er klart at det har hendt at jeg har tapt penger på egenarrangeringen.

Pandeminus og bortskjemte publikummere

Lukashaugen forstår at kulturhusene ikke har råd til å gå med tap gang på gang, men er usikker på om pandemien har all skylda.

- Folk har blitt bortskjemte. Det kan virke som om folk vil vite akkurat hva de får. Da blir det til at mange ikke går på konsert hvis det ikke er en av heltene deres fra 1970-tallet som står på scenen, sier han, og peker på den nye Elvebris-festivalen på Elverum, full av store, trygge navn, og at Robert Plant og Alison Krauss spiller i Hamar 1. juli.

- De store tar en større og større andel av markedet. Det skjer også på kulturhusene, som jeg trodde skulle være en kraft i å løfte smalere uttrykk og mindre artister, sier han.

Siden 2012 har Lukashaugen spilt 850 konserter, med smått og stort. Fra festivaler og kulturhus til

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

- Jeg kan be musikerne gjøre ting de ellers er ukomfortable med, sier Pekula-kurator Erlend Mokkelbost. I år vil han å få deg til å danse på Parkteatret.
Musikkultur 04.08.2022
Det kunstneriske og sosiale er viktigere enn økonomisk gevinst for Klubb Vriompeis. Men klubben er ikke vrang og marginal på trass
Musikkultur 03.08.2022
published | author Redaksjonen Skuespiller- og danseralliansen ønsker å utvide den kunstneriske staben og planlegger i følge pressemeldingen ny søknadsrunde etter sommeren. Søknadsportalen åpner 15. august og siste frist for å søke er 15.
Musikkultur 03.08.2022
published | author NTB Det er ikke bare PST som hevet trusselnivået etter terrorangrepet i Oslo i sommer. Også flere festivaler har skjerpet sikkerheten.
Musikkultur 01.08.2022
published | author NTB Nå går også Stageway inn under paraplyen til bookingbyrået og arrangørselskapet All Things Live.
Musikkultur 01.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt