AddToAny

Mer bekymret for uro hos forskerne enn omdømmet til Forskningsrådet

- Situasjonen er krevende nå, men vi jobber veldig hardt og vi rykker stadig fremover på de nødvendige avklaringene, slik at denne situasjonen skal bli minst mulig belastende for forskningsmiljøene, sier Mari Sundli Tveit.
Toppsjefen i Forskningsrådet har vært ganske taus siden forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe avsatte styret og varslet midlertidig stopp i tildelingsområdene til Forskningsrådet som viser røde tall.

Mari Sundli Tveit hevder at at det kun har vært hektisk aktivitet som har gjort at det har vært lite å høre fra henne.

Akutt situasjon

- Hvordan har dagene vært etter at styret ble kastet og økonomien ble satt under lupen?

- Vi har jobbet over tid både med Kunnskapsdepartementet og det tidligere styret når det gjelder avsetninger, og med langtidsbudsjettet med tanke på å unngå en situasjon med negative avsetninger. Så kom rapporten fra Direktoratet for økonomiforvaltning (DFØ) med presiseringer som gjorde at situasjonen blir mye mer akutt. Vi har hatt god dialog med departementet også i fasen etter rapporten.

- Jeg har ellers ingen kommentar til forholdet mellom statsråden og styret, sier Mari Sundli Tveit.

Hun er urolig for forskningsmiljøene og prioriterer dem.

- Det som er viktig for meg nå er å raskest mulig å finne fram til de best mulige løsningene vi kan ha for forskningsmiljøene. De er helt avhengige av langsiktighet og forutsigbarhet. Den uroen og bekymringen som er i forskningsmiljøene nå er bekymringsverdig i seg selv, sier Sundli Tveit.

Hun fortsetter:

- Min oppmerksomhet må være å gjøre de riktige tingene for forskningsmiljøene. Der er vi inne på et godt spor og har en tett og god dialog med Kunnskapsdepartementet og politisk ledelse der. Det er vi helt avhengige av. Så vil vi komme ut fortløpende med avklaringer, sier forskningsrådsdirektøren.

Har kjent negative prognoser

- Du sier dere har en løpende dialog med styre og departement om finansiering. I hvilken grad var det overraskende for deg at situasjonen etter DFØ-rapporten ble såpass akutt?

- Vi har jobbet med tallene over tid. Og vi har gjennom hele året hvor jeg har vært i Forskningsrådet hatt veldig tett dialog med departementet om avsetningene og hvilket nivå de burde ligge på. Det har vært veldig sterk oppfatning om at de har vært for høye. Så har vi kjent de negative prognosene en tid. Vi gjorde det første styrevedtak i fjor høst om korrigerende

Les mer

Flere saker fra Khrono

Over hundre kirkemedlemmer mobiliserte for å få inn teologiprofessor Hallgeir Elstad på nominasjonslisten til biskopstillingen i Sør-Hålogaland.
Khrono 29.05.2023
Liv Inger Somby håper på eit løft for urfolksforsking i kjølvatnet av rapporten frå Sannings- og forsoningskommisjonen.
Khrono 29.05.2023
Professor Laura Saetveit Miles har seks forslag til institusjonelle tiltak.
Khrono 29.05.2023
Magnus Hauge (24) stod i alle fag, men fikk likevel ikke godkjent bachelorgraden sin ved Forsvarets høyskole. Nå har retten konkludert.
Khrono 28.05.2023
Det er svært uheldig at regjeringen blander politikken sin inn i selve finansieringssystemet, mener Hagen, Kvalbein og Thorsen, etter at Utsynsmeldingen kom fra Utdanningskomiteen torsdag.
Khrono 28.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt