AddToAny

Mener Nokut-kø hindrer utvikling av fagskolene

Deloitte har evaluert fagskolemeldingen og foreslår at noe bør gjøres med den lange saksbehandlingstida hos Nokut. Fagskolen Diakonova er en av dem som blir rammet.
Deloitte kommer med sju anbefalinger etter å ha evaluert fagskolemeldingen Fagfolk for fremtiden - Fagskoleutdanning, som kom i 2017. Oppdragsgiver er Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Nå foreligger sluttrapporten.

I sluttrapporten sier Deloitte at Nokuts saksbehandlingstid er en vesentlig hindring for å nå målene i fagskolemeldingen. Nokut står for Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen. Fagskoler som søker om å få godkjent (akkreditert) enkeltutdanninger, må vente lenge.

- Helt håpløst

I rapporten peker Deloitte blant annet på en tilbakemelding fra en rektor ved en privat fagskole:

«Vi har to utdanninger inne til akkreditering hos NOKUT, levert høsten 2022. Vi har fått vite at det kan ta opp mot 2 år for å få dem godkjent. Arbeidslivet som vi har utviklet utdanningene i samarbeid med, lurer på når de skal starte. De syns dette er helt håpløst. De har ikke tid til å sitte og vente på dette», skriver rektoren.

Flere fagskoler har gitt uttrykk for det samme. Det fører til frustrasjon og stans i vekst og utvikling av fagskolene. Det blir også pekt på at dette går ut over sektorens rykte.

Én fagskole oppga at de var klare til å sette i gang utdanninger som de hadde fått finansiering til, men at manglende akkreditering har gjort at alt har stoppet opp.

- Vi blir handlingslammet

Fagskolen Diakonova AS er en nyetablert fagskole innenfor helse og omsorg, som starter opp med ett godkjent utdanningstilbud til høsten.

Rektor Gry Ulvedalen forteller at de har søkt Nokut om å få godkjent ytterligere tre nye utdanninger: Klinisk vurdering og handlingskompetanse, psykisk helsearbeid og rusa

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt