AddToAny

Mener Nokut-kø hindrer utvikling av fagskolene

Deloitte har evaluert fagskolemeldingen og foreslår at noe bør gjøres med den lange saksbehandlingstida hos Nokut. Fagskolen Diakonova er en av dem som blir rammet.
Deloitte kommer med sju anbefalinger etter å ha evaluert fagskolemeldingen Fagfolk for fremtiden - Fagskoleutdanning, som kom i 2017. Oppdragsgiver er Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Nå foreligger sluttrapporten.

I sluttrapporten sier Deloitte at Nokuts saksbehandlingstid er en vesentlig hindring for å nå målene i fagskolemeldingen. Nokut står for Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen. Fagskoler som søker om å få godkjent (akkreditert) enkeltutdanninger, må vente lenge.

- Helt håpløst

I rapporten peker Deloitte blant annet på en tilbakemelding fra en rektor ved en privat fagskole:

«Vi har to utdanninger inne til akkreditering hos NOKUT, levert høsten 2022. Vi har fått vite at det kan ta opp mot 2 år for å få dem godkjent. Arbeidslivet som vi har utviklet utdanningene i samarbeid med, lurer på når de skal starte. De syns dette er helt håpløst. De har ikke tid til å sitte og vente på dette», skriver rektoren.

Flere fagskoler har gitt uttrykk for det samme. Det fører til frustrasjon og stans i vekst og utvikling av fagskolene. Det blir også pekt på at dette går ut over sektorens rykte.

Én fagskole oppga at de var klare til å sette i gang utdanninger som de hadde fått finansiering til, men at manglende akkreditering har gjort at alt har stoppet opp.

- Vi blir handlingslammet

Fagskolen Diakonova AS er en nyetablert fagskole innenfor helse og omsorg, som starter opp med ett godkjent utdanningstilbud til høsten.

Rektor Gry Ulvedalen forteller at de har søkt Nokut om å få godkjent ytterligere tre nye utdanninger: Klinisk vurdering og handlingskompetanse, psykisk helsearbeid og rusa

Les mer

Flere saker fra Khrono

Curt Rice måtte gå av på dagen som NMBU-rektor. Det var ikke billig for universitetet.
Khrono 31.05.2023
- Det hadde vore veldig ille dersom ein no skulle driva med ei slags sjølvpisking utan å tenkja på kva ein skal gjera framover, seier UiT-rektor Dag Rune Olsen.
Khrono 31.05.2023
Mye av det som anses som tradisjonell formidling - som foredrag og presentasjoner - er usynlig, fordi det forgår i fora som ikke er offentlig for alle, skriver professor Jens Elmelund Kjeldsen.
Khrono 31.05.2023
Administrerende direktør Mari Sundli Tveit foreslår å gå fra 16 til 11 porteføljestyrer, som er de som bestemmer hvem som skal få forskningspenger.
Khrono 31.05.2023
Universitetet i Agder skal ha sju nye dekaner fra årsskiftet. Foreløpig har én av dagens dekaner bestemt seg for å søke, andre er i tenkeboksen.
Khrono 31.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt