AddToAny

Med eierskap til visjonen

Med eierskap til visjonen
Vinteren 2017 gikk jeg fra å jobbe i et stort, internasjonalt selskap med over 14 000 ansatte globalt til å jobbe i en norsk oppstartsbedrift med 10 årsverk på lønningslista. Ti måneder senere er min konklusjon at flere burde gjøre det samme.
Bedre grunnlag for å vokse

Et av de mest åpenbare trekkene som skiller en oppstartsbedrift fra store, etablerte selskaper er at det er kort vei til beslutningstakerne. Det er derfor lettere å forstå de strategiske valgene og prioriteringene som tas, og gir deg bedre eierskap til målene som er satt. En flat organisasjonsstruktur betyr også at grunnleggere og ansatte jobber sammen. Fraværet av mellomledere resulterer i at du selv har gode muligheter for å vokse i stillingen du er i, og ikke minst anledning til å lære av de beste!

Multikunstnere og bratte læringskurver

Et selskap med få ansatte har ikke nødvendigvis færre oppgaver som skal løses. Teknologisjefen er også it-support og CRM ansvarlig. Han kan fortelle deg alt fra hvor mange leieforhold vi har gjennomført i Stjørdal til hvordan selskapet ble etablert, hvor mange timer det tok å bygge opp den plattformen, og hvordan maskinlæring er løsningen på vår neste store utfordring. Ingen oppgaver er for små eller for store for noen, og alle vet at de må bidra innenfor et bredere felt enn det de i utgangspunktet var ansatt til å gjøre.

Vi er fylt til randen av spesialister som allikevel er multikunstnere, noe som fører til at stillingen din er i kontinuerlig endring. Ansvaret vokser, arbeidsoppgavene endres fra dag til dag og du blir pushet til å tilegne deg ny kunnskap. Resultatet er en læringskurve langt brattere enn jeg har møtt andre steder.

Når uforutsigbarhet er bra

I en oppstartsbedrift vil det alltid være et press på å være aktuell og holde konkurrenter unna. Derfor er vi på kontinuerlig jakt etter den neste gode ideen. Selskapet er preget av en dynamisk energi som driver oss fremover, samtidig som vi innimellom må trykke på bremsen, sette en fot i bakken og revurdere det vi jobber med.

Knapphet på tid, penger og arbeidskraft gjør at vi må prioritere hardt. Denne «ustabiliteten» er mindre tilstede i store organisasjoner, der det ofte skal langt større krefter og byråkratiske prosesser til før man beslutter å endre kurs. Samtidig gjør det arbeidshverdagen mindre forutsigbar, mer spontan og ganske så spennende!

Det er fortsatt bunnlinja som teller

En oppstartsbedrift har også aksjonærer med sine forventninger, kunder som skal ivaretas, en merkevare som skal vokse, konkurrenter som bør holdes på en armlengdes avstand, digital innovasjon vi må ta inn over oss og en tjeneste som skal korrigeres, forbedres og videreutvikles.

Å ha eierskap til visjonen

Kreativitet, innovasjon og ikke minst dedikasjon er noe av det som driver en oppstartsbedrift fremover. Kulturen preges av nettopp dette. Jeg tror du skal lete lenge etter en så innovasjons- og løsningsbasert gjeng som det du finner i disse miljøene. Avslutningsvis må jeg legge til at det beste med å jobbe i en oppstartsbedrift er nærheten til produktet eller tjenesten du leverer. Å føle eierskap til selskapets visjon er ikke hverdagskost. I min situasjon betyr det å få lov til å være med på å forme morgendagens mobilitetsløsninger. Å påvirke folks vaner til det mer bærekraftige, og skape noe som forhåpentligvis kommer til å være regelen, ikke unntaket om få år. Så heller enn å spørre seg om du vil jobbe i et stort, lite, nytt eller veletablert selskap, ville jeg spurt meg selv - hva slags utfordringer har du lyst til å være med på å løse?

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt