AddToAny

Matres metode: Å stange hodet i veggen til følelsen av musikk svarer

Komponist Ørjan Matre er vant til å skrive med bred pensel for store orkester. For Grieg-konkurransen fant han frem den tynneste blyanten.
Under Edvard Grieg internasjonale pianokonkurranse kunne kandidater i år konkurrere om beste fremføring av bestillingsverket «Notturno», skrevet av Ørjan Matre.

- I repertoaret pianistene velger selv er det meste skrevet før 1900. Derfor er det fint at de får prøvd seg på noe nyskrevet også, sier den bergenske komponisten til Kontekst etter at vinneren er kåret.

Før urfremføringene av «Notturno» på Troldhaugen, var Matre redd for at han ikke skulle høre forskjell på fremføringene. Han skulle bli overrasket.

- Det var ganske stort sprik, selv i et slikt bitte lite klaverstykke. Dina Ivanova, som vant, tilførte stykket noe utover det jeg hadde skrevet. Komposisjonen kan kanskje virke tynn, og det er lett å få angst av tomheten, men hun strakk det ut og fikk stykket til å vare nesten to minutter mer enn noen av de andre pianistene.

- I tillegg lyttet hun til det hun spilte. Som om hun kjente på hver eneste tone. Det gikk så langsomt at det hele tiden sto i fare for å kollapse. Det ble en fin spenning i rommet.

- Hvordan var det å høre syv ulike fremføringer at ditt eget verk på samme dag?

- Det var gøy. Men det var også en litt kunstig situasjon. Jeg måtte jo vurdere hva jeg synes om spillet. Det gjør man jo til en viss grad alltid, men på en annen måte.

Den tynneste blyanten

Det er selvsagt forskjell på å tolke noe som er spilt i århundrer, og å fremføre noe ingen har spilt før. Det stiller andre krav til pianisten. Mens både konkurranseformatet og instrumenteringen gjorde noe med hvordan Matre har t

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Fristen er førstkommende mandag. published | Notisredaksjonen gjør raskt oppmerksom på at påmeldingsfristen til årets Spellemann er førstkommende mandag klokken 16.00. Meld deg på her.
Kontekst 25.11.2022
- Medlemmer slipper å flagge ut hele eller deler av sitt virke til andre land.
Kontekst 25.11.2022
Briten Sam Barlow har gjenreist den mest utskjelte spillsjangeren noensinne.
Kontekst 24.11.2022
Gratulerer! published | author Redaksjonen Siden 1974 har Nopa (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) delt ut Prøysenprisene for å hedre norske komponister og tekstforfattere for innsats innen musikk, visekunst eller diktning.
Kontekst 24.11.2022
published | author NTB Ane Brun feirer i 2023 sitt 20-årsjubileum som artist med Europe-turné - samt to Oslo-konserter. - For en reise det har vært! Debutalbumet mitt kom ut i mai 2003.
Kontekst 23.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt