AddToAny

Markerte "Skamstøtta" med lovord til alle som kjempar for menneskerettane

Rundt 100 personar møtte fram i ettermiddag for å markera at Skamstøtta no er plassert i Universitetshagen bak dei gamle universitetsbygningane i Oslo sentrum.
Det er Amnesty Noreg og Hongkong-komiteen i Noreg som har tatt initiativet til at ein versjon av Skamstøtta til minne om massakren på Den himmelske freds plass i 1980, no er reist i Universitetshagen på Universitetet i Oslo. Også kunstnaren sjølv Jens Galschiøt er med på initiativet og deltok på markeringa. Dei frammøtte blei helsa velkomne av John Peder Egenæs som er generalsekretær for Amnesty Noreg:

- Denne Skamstøtta er ei av fire som er spreidde rundt i verda. Den mest berømte av dei blei plassert på Hongkong-universitetet i 1997 for å minnast massakren på Tiananmen-plassen i 1989. Dessverre bestemte styresmaktene i Hongkong i desember i fjor at universitetet måtte ta den vekk av tryggingsårsaker, fortalde Egenæs.

Eit symbol for demonstrantane og folket i Hongkong

Han peika på at sjølv om Skamstøtta blei laga til minne om Tiananmen-massakren, er det også eit symbol på demonstrantane og det modige folket i Hongkong som for få år sidan gjekk ut i gatene.

- Medan me står her i dag, vil me bruka den som minne på alle offera for dei kinesiske styresmaktene sine mange brutale brot på menneskerettane, - i Tibet, i Xinjiang og i heile landet og utanfor, sa John Peder Egenæs.

Han trekte fram at støtta også skal minna oss om at misbruk ikkje berre var noko som føregjekk tidlegare, men i høgste noko som går føre seg akkurat no.

- Dei kinesiske styresmaktene gjer alt dei kan for å fjerna alle minne om fortidas overgrep. Dei prøver også ved hjelp av neddugga speglar å skjula overgrepa mot menneskeslekta som skjer i dag Skamstøtta står her for at me skal minnast offera for overgrepa til dei kinesiske styresmaktene, men også for at me skal stå opp for menneskerettane for alle i Kina, sa Egenæs.

HYLLA MENNESKEMARKERTE KUNSTVERK: UiO-rektor Svein Stølen og Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs (bak Stølen) trekte i trådane saman med den danske kunstnaren Jens Galschiøt (t.v.)då det blei bestemt å setja opp "Skamstøtta" i Universitetshagen. (Foto: Martin Toft)

- Blei ståande på kinesisk jord

Og

Les mer

Flere saker fra Uniforum

I natt blei to personar drepne og ti alvorleg skadde etter at ein mann begynte å skyta mot folk utanfor to utestader i Oslo sentrum. På oppfording frå politiet er heile Pride-paraden i Oslo avlyst.
Uniforum 25.06.2022
Hvor bærekraftig er egentlig det grønne skiftet? Blir demokratiet en parentes i historien? Hva kan vi lære av Kina? Dette er noen av temaene som tas opp på UiOs program på årets Arendalsuke - under fellestittelen Ubehagelige samtaler.
Uniforum 24.06.2022
Senter for tverrfaglig utdanning - CIE ved UiO er blant dei seks søkjarane som er med i finalen om å bli eit av dei nye sentra for framifrå utdanning. Det melder Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse på nettsidene sine.
Uniforum 24.06.2022
Onsdag denne veka kom gladmeldinga om at regjeringa utvidar ramma til nytt Vikingtidsmuseum frå 2,4 milliardar til 3,1 milliardar kroner.
Uniforum 24.06.2022
23 forskerprosjekt og to studentprosjekt ved Universitetet i Oslo har fått såkornmidler og studentstøtte fra Veksthuset for livsvitenskap.
Uniforum 23.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt