AddToAny

MØTE MED EN SYKEPLEIER I HJEMMETJENESTEN

MØTE MED EN SYKEPLEIER I HJEMMETJENESTEN
Elin Pettersen, 26 år, er utdannet sykepleier og jobber i avdelingen for hjemmebaserte tjenester i Eidsberg kommune. Hun er det vi kaller hjemmesykepleier. Jeg fikk lov å besøke henne på jobb en dag og fikk intervjue henne angående tverrfaglig samarbeid. Tidligere har hun jobbet på kreftavdelingen på sykehuset i Østfold.
Det er en varm sommerdag og Elin er kledd i shorts. Men arbeidskittelen er på.
- Må du skifte når du skal ut på hjemmeoppdrag, spør jeg.
- Nei, vi går ofte i våre egne bukser, ler Elin, men i dag er det så varmt at jeg valgte shortsen. Jada, jeg kan gå sånn, ler hun igjen.
- Hvordan er din typiske arbeidsdag, spør jeg.
- Ingen dager er like, men vi kjører etter arbeidslister og i tillegg har vi alarmtjeneste. Det vil si at hvis noen har fått et illebefinnende, har falt, må på do eller sånne ting, så kjører vi ut ekstra. Min oppgave som sykepleier er å delegere oppgaver, medisinadministrering, stell, hjelp med dusjing, gir mat, hjelper til med de grunnleggende behovene pasientene trenger.
- Hva med hjelpepleiere og helsefagarbeiderne?
De er også ute hos pasienter i hjemmetjenesten. Gjør de andre oppgaver enn dere sykepleiere? - Nei, i hjemmetjenesten er det ikke så klart skille på hvem som gjør hva. Det er strengere på sykehusene og sykehjemmene. De gir også medisiner og setter insulin og slike ting, men setter ikke medisiner intravenøst. De gjør heller ikke de sterile skifta, blodprøver og enkelte sprøyter. Det er vel det som er forskjellen på arbeidsoppgavene våre.
- Hva tenker du om tverrfaglig samarbeid?
- Vi samarbeider mest med leger, sykehuset, apotek og ambulansen, men også fysioterapeuter, spesialisthelsetjenesten og andre omsorgsnivåer i kommunen. Vi mottar prosedyrer og noen ganger utarbeider vi egne prosedyrer.
- Er det tverrfaglig samarbeid med fotterapeuter?
- Nei, det er ikke en tjeneste vi har i kommunen, svarer Elin. Og vi har ikke lov til å anbefale noen spesielle. Det er jo noe som pasientene må koste selv.
- Men synes du ikke at det er viktig å anbefale autoriserte fotterapeuter framfor fotpleiere, spør jeg. Samtidig forklarer jeg henne forskjellen og forteller at fotterapeuter er knyttet til helsepersonelloven på lik linje
Gå til mediet

Flere saker fra Fotterapeuten

HMS-utfordringer for medlemmer i fem forbund.
Fotterapeuten 17.12.2021
Fagforbundet representerer mange yrkesgrupper som jobber mye alene. I for eksempel hjemmetjenesten og NAV kan de ansatte da raskt komme opp i farlige eller truende situasjoner.
Fotterapeuten 17.12.2021
- Det er kjempeviktig at vi er flinkere til å snakke sammen. At vi har fått Janne, som er fotterapeut, på huset, har gitt oss en helt annen plattform for å diskutere. Det blir ikke helt det samme å ringe en fotterapeut et annet sted, påpeker ortopediingeniør Jørund Fjærbu.
Fotterapeuten 17.12.2021
Endelig var det fagkongress igjen! Det var det mange, både deltakere, arrangør, hotell, foredragsholdere og underholdere, som uttrykte glede over da årets fagkongress for fotterapeuter gikk av stabelen i 17.-19. september.
Fotterapeuten 17.12.2021
For å tilfredsstille fremtidens krav og standarder til desinfeksjon, så har både serviettene og sprayen kommet i en forbedret formulering. Den nye formuleringen gir bedre og raskere effekt.
Fotterapeuten 17.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt