AddToAny

Lokale lønnsforhandlinger: - Vår politikk er ikke å omfordele skjevt

Færre enn to av ti UiO-ansatte fikk individuelle tillegg i Unio og Akademikernes lønnsforhandlingsløp. Bare én fikk over 100 000 kroner. Hvor ble pengene av?
For første gang er hele lønnsoppgjøret fordelt lokalt for flertallet av UiOs ansatte.

For de fleste resulterte forhandlingene i et generelt tillegg på 1,8 prosent av gammel lønn. Rundt 1100 personer, altså omlag 16 prosent, har på toppen av dette fått individuelle tillegg.

Uniforum har gått gjennom protokollen (se nederst i saken) og tatt en prat med hovedtillitsvalgt Belinda Eikås Skjøstad i Forskerforbundet. Mens Akademikerne har forhandlet alt lokalt i flere år, var dette første gangen for Unio.

Gir økt handlingsrom

Skjøstad er nøye med å understreke at selv om alt er fordelt lokalt, har Unio og Forskerforbundet fremdeles en «kollektiv lønnsdannelse»:

- Forklart med vanlig språk betyr det at det som før ble gitt med sentralt tillegg per første mai, nå er forhandlet på høsten, men med tilbakevirkende kraft fra 1. mai. Vi har vært tydelige overfor medlemmene våre på at vi ønsket å sette av minst halvparten av potten til generelle tillegg. Det har vi gjort. Og lønnspolitikken vår er ellers den samme som før, oppsummerer hun.

- Hva er fordelen med å fordele hele potten lokalt, om man likevel skal gi et generelt prosenttillegg til alle?

- Nå må vi jo evaluere og se hvordan dette har gått. Men det som er viktig for Unio, er handlingsrommet dette gir til å gjøre lokale justeringer. Vi mener at UiO er én virksomhet, og at dette må reflekteres bedre lønnsmessig både innad i stillingskoder og mellom enheter og disipliner. Hvorfor skal man for eksempel tjene mye mer i en gitt stillingskode på ett fakultet enn på et annet? Her skulle vi ønske at arbeidsgiver var mer på linje med oss.

Har ikke glemt teknisk-administrative ansatte

Årets «profil» fra hovedsammenslutningen Unio, der Forskerforbundet inngår, er å ta igjen det såkalte etterslepet og å satse på utdanningsgruppene.

- Lokalt på UiO har vi sett spesielt på justeringer i utdanningsgrupper der mange ligger lavt i stillingskoden, sier Skjøstad og nevner professorer, førsteamanuenser, førstelektorer og universitetslektorer.

I professorgruppen har de særlig sett på HF, MN og museene. Her tjener mange av professorene en god del mindre enn kollegaer ved andre fakulteter, noe Forskerforbundet har jobbet for å utjevne i flere år.

Og om det skulle høres slik ut for noen, så innebærer altså ikke årets satsing at høyt utdannede teknisk-administrative ansatte er glemt, forsikrer Skjøstad. Blant annet har de kikket på seniorrådgiverkoden, forteller hun:

- Mannlige seniorrådgivere på UiO ligger i snitt en god del høyere enn kvinnelige seniorrådgivere. Hvorfor det? Og i tillegg har vi selvfølgelig sett på lønnsutviklingen til alle medlemmene som har sendt inn krav. Denne har vi vurdert opp mot UiOs lønnspolitikk og mot statistikk både for UiO, sektoren og markedet for øvrig. Kjernen er at vi ønsker å beholde viktig kompetanse.

- I vår nevnte du universitetslektorer på HF som

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt