AddToAny

Kyr er som nedlagte kraftverk

Kyr er som nedlagte kraftverk
Et stabilt antall drøvtyggere som raper ut metan, vil ikke påvirke klimaet på jorda mer enn et nedlagt kraftverk. Her er historien om hvordan en utilstrekkelig metodikk for å regne alle klimagasser om til CO2, har ført oss på ville veier i klimakampen.

Alle klimamål vi har, måles i det som kalles CO2-ekvivalenter og baserer seg på å regne om alle klimagasser til hva de tilsvarer i karbondioksid. For metan, jordbrukets absolutt største klimagass, må du gange med 25 for å finne ut hva den tilsvarer i CO2.

Men dette baserer seg på en helt utilstrekkelig metodikk, som ikke på noe vis fanger opp hvordan gasser faktisk opp­fører seg i atmosfæren. På tross av dette har CO2-ekvivalenter basert på en regnemetode som kalles GWP100, blitt selve fundamentet for hele ideen om at vi må kutte i forbruket av biff, for å nå målet om 2,0 eller 1,5 graders oppvarming om 80 år.

Men før vi vikler oss for langt inn i regnemetoder, rare forkortelser og klimalovgiving, kommer et praktisk eksempel på hvordan metan faktisk oppfører seg som klimagass.

INGEN ENDRING, INGEN ØKT OPPVARMING

La oss si at 20 gårder i ei grend til sammen har 1?000 kyr, og at antallet kyr har vært stabilt de siste 30 årene. Hver dag spiser disse kyrne gras og kraftfôr, og raper ut metan, som blander seg med atmosfæren. Men denne metanen oksiderer også hele tida og brytes ned, noe som gjør at metan har en gjennomsnittlig levetid i atmosfæren på rundt ti år.

Til sammen produserer de 1 000 kyrne i grenda rundt 100 tonn metan i året (0,1 tonn per ku per år). Siden denne metanen kun erstatter metan produsert av kyr tidligere år, fører det ikke til en endring av mengden metan i atmosfæren. Ingen endring i atmosfærens innhold av klimagass = ingen ytterligere oppvarming.

Om vi legger til ei ku, vil det øke mengden atmosfærisk metan med ett tonn (på grunn av at gjennomsnittlig levetid for metan er ti år). Det samme vil skje om vi reduserer antall kyr (som følge av lik kvote, men høyere avdrått eksempelvis), da vil mengden atmosfærisk metan reduseres med ett tonn.

CO2 AKKUMULERES

Så kan vi anta at byen rett ved får strøm fra et lite gasskraftverk som produserer 20 000 MWh per år, som er nok til rundt 1 000 eneboliger. Det gir et CO2-utslipp på 10 000 tonn per år (0,5 tonn CO2/MWh).

Dette kraftverket og disse kyrne har da en lik klimapåvirkning fra sine respektive klimagassutslipp, så lenge begge gasser befinner seg i atmos­færen (metan er 100 ganger kraftigere klimagass enn CO2 når det er i atmosfæren). Betyr det så at kyrne er like ille som kraftverket? Niks. Ikke i nærheten.

Så lenge antall kyr ikke øker, er mengden metan de slipper ut, helt i balanse med mengden metan som brytes ned i atmosfæren. Det samme skjer ikke med CO2-utslippene fra kraftverket.

Om lag halvparten av CO2-en fra kraftverket vil på ett eller annet tidspunkt bli tatt opp i havet og på landjorda. Resten vil fortsette å være i

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt