AddToAny

Kvinnelig ansatt sluttet etter anklager om seksuell trakassering

Kvinnelig ansatt sluttet etter anklager om seksuell trakassering
Varsling. En kvinnelig ansatt ved Nord universitet måtte slutte etter at studenter anklaget henne for seksuell trakassering. Universitetet karakteriserer likevel ikke saken som trakassering, men «belastende undervisning».
Nord universitet måtte også betale inntil 60.000 kroner i saksomkostninger til den kvinnelige førsteamanuensisen som valgte å slutte ved universitetet etter at hun i juni i fjor ble anklaget for seksuell trakassering og uortodokse undervisningsmetoder på universitetets skuespillerutdanning.

Universitetet og kvinnen er uenig om måten universitetet har håndtert studentvarslene på, men er enige om at «det er beklagelig at studenter har opplevd deler av undervisningen som belastende».

Vi bruker ikke uttrykket seksuell trakassering, nei. Men partene i saken er enige om at det er beklagelig at studenter har opplevd deler av under-visningen belastende. Egil Solli Prodekan, Nord universitet

Dette kommer fram i saksdokumenter, møtereferat, advokatbrev og eposter i saken som Khrono har fått delvis innsyn i via Felles klagenemnd.

Kvinnen er den femte ansatte ved en kunstfagutdanning i Norge som det i løpet av de siste månedene har blitt kjent har sluttet etter anklager om seksuell trakassering. I tillegg kjenner Khrono til ytterligere to tilfeller som går noe lenger tilbake i tid.

Kysset en kvinnelig student

Saken startet i begynnelsen av juni i fjor da ledelsen mottok klager og bekymringsmeldinger fra noen studenter ved universitetets skuespillerutdanning. Det kommer ikke fram hvor mange studenter som sto bak klagene, da varslerne er anonyme.

Den kvinnelige læreren som underviste på skuespillerutdanningen ved universitetet ble blant annet anklaget for å ha kysset en kvinnelig student mens hun demonstrerte et «scenisk kyss» foran klassen. Ved et annet tilfelle under en improvisasjonsøvelse skal hun ha holdt en student i nakken og rumpa, kysset vedkommende og uttalt at «...this is how you make out on stage..» og sagt at hun ikke kunne forklare, men måtte vise hvordan man gjorde. En annen student skal, under en øvelse, ha måttet kle av seg på overkroppen, og mens hun satt i bh og bukse skal en annen ansatt ha ropt: «Spread you legs».

Den kvinnelige ansatte skal også ha bedt studenter om massasje både under undervisningen og i pauser.

Den kvinnelige læreren skal også på et tidlig tidspunkt ha bedt studentene om ikke å ha seksuelle forhold med hverandre, men etterhvert trukket dette tilbake etter at hun hadde «innsett at det ikke var mulig å leve i sølibat» i Verdal.

Enkelte studenter skal ifølge bekymringsmeldingen ha oppfattet miljøet ved utdanningen som sexistisk, mens andre igjen roser læreren for å ha bragt nye undervisningsmetoder inn i utdanningen.

«Omdisponert» umiddelbart

Kvinnen, og en kollega som også var til stede under undervisningen uten å gripe inn under kysse-episoden, ble umiddelbart «omdisponert» til andre arbeidsoppgaver etter at studentvarslene kom inn.

Ledelsen ved fakultetet ba også de to ansatte om ikke å ta kontakt med studenter eller å vise seg på skuespillerutdanningen før ledelsen hadde fått undersøkt fakta i saken.

Kvinnens advokat, Karoline Henriksen, er ifølge brev sterkt kritisk til universitetets håndtering av saken, og mener at håndteringen var brudd på arbeidsmiljøloven, at å nekte ansatte å ha kontakt med studentene lå utenfor arbeidsgi

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt