Khrono
19.09.2023
Teknologiutvikling som feiler, er ofte teknologi som ikke setter menneske og menneskelige behov i sentrum. Forskning på forståelsen av brukere, bruk og konsekvenser av bruk er derfor nødvendig - ikke reaktiv.
Den norske regjeringens nylige kunngjøring om å sette av én milliard kroner til forskning på kunstig intelligens er et velkomment, men beskjedent initiativ. Det har også skapt debatt om hva midlene bør brukes til. Som Mari Kannelønning også skriver, er det grunner til å stille spørsmål ved Morgen Irgens og Christen Kroghs innlegg i Khrono.
Les merIrgens og Kroghs hovedargument er at Norge ikke bare må forske på kunstig intelligens som et fenomen som påvirker oss, men heller konsentrere forskningen på utvikling av selve teknologien. De har selvsagt et poeng i at vi trenger teknologisk ekspertise. Uten den vil vår forståelse av og evne til å forme denne teknologien være begrenset.
Men fremveksten av kunstig intelligens er langt mer enn teknologisk utvikling, det handler om en fundamental samfunnsmessig ut