AddToAny

Kryssende uenighet om ny indikator for sitering

Kryssende uenighet om ny indikator for sitering
Høring. Mange er negative til innføring av en siteringsindikator i tellekantsystemet, men flere er også positive, viser høringsuttalelser. Uenigheten går på tvers av de tradisjonelle skillelinjene i universitets- og høgskolesektoren.
Universitets- og høgskolesektoren er splittet i synet på innføring av en siteringsindikator i tellekantsystemet. Uenigheten går på tvers av den tradisjonelle uenigheten i sektoren. Det er for eksempel ikke noe tydelig skille mellom unge og gamleuniversiteter.

Blant de mest positive finner vi Forskningsrådet, Nord universitet,Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), NHH (Norges handelshøyskole) og Akademiet for yngreforskere.

Mens Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus, Handelshøyskolen BI, høgskolene i Sørøst-Norgeog på Vestlandet, samt universitetene i Stavanger og Agder er blant de skeptiske. Også Forskerforbundet, NSO og Universitets- og høgskolereådet siernei.

NTNU plasserer seg et sted midt imellom og det samme gjør langt på vei Universitetet iBergen.

UiT Norges arktiske universitet har gått fra å være positive til å være imot ensiteringsindikator.

Dette kommer fram i høringsuttalelser som er sendt tilKunnskapsdepartementet.

Splittet omfinansiering

Sektoren var også splittet den dagen forslag til nytt finansieringssystem, ble lagt fram av Kunnskapsdepartementet i januar2015

UH-sektoren er splittet på forslag frafinansieringsutvalg

Siden den gang har NIFU på vegne av departementet utredet en siteringsindikator, Vekt på forskningskvalitet, og det er denne som nå har vært ute påhøring.

Kunnskapsdepartementet mente atforslaget fra NIFU innebaren så stor endring i publiseringsindikatoren at det måtte på høring.Og 32 institusjoner har sendt inn høringssvar til fristen1.mars.

Antall siteringer kan bli en del avtellekantene

Rice og HiOA erimot

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, viste i et innlegg i Aftenposten på kvinnedagen 8.mars hvordan en ny siteringsindeks kan slå skjevt ut for kvinner all den tid forskning viser at forskningsartikler publisert av kvinner blir langt mindre sitert enn de som publiseres av menn, samt at menn mye oftere siterer segselv.

Fremmer ikkekvalitet

I høringsuttalelsen sin er også Høgskolen i Oslo og Akershus klar: Høgskolen i Oslo og Akershus er imot en utvidelse av publiseringsindikatoren med en siteringsindikator av tre hovedårsaker: Indikatoren vil ikke fremme kvalitet, den er problematisk i et likestillingsperspektiv og den vil ikke være dekkende for sentrale fagområder som ellers har høy forskningspolitiskprioritet.

- Å gi økt belønning for selvsitering er rart, sier Curt Rice til Khrono, han peker også på at mer eksperimentelle fag vil komme dårligere ut enn for eksempel artikler innen medisin og naturvitenskap der det publiseres mange flereartikler.

Ottersen går imotsiteringsindikator

I et blogginnlegg nylig går også rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, imot en siteringsindikator, selv om Universitetet i Oslo kan være en av dem som kan komme til å tjene på en slikindikator.

UiO støtter anbefalingene for bruk av bibliometri som uttrykkes i Leiden-manifestet. Den foreslåtte indikatoren bryte

Les mer

Flere saker fra Khrono

- Det er viktig å få det på dagsorden og vise at det faktisk er en krise, sier Norsk medisinstudentforening. Helsedirektoratet er bekymret.
Khrono 26.05.2022
«At norske studenter studerer medisin i utlandet gjør at vi får internasjonal kompetanse inn i norsk helsevesen», skriver Ansa-president Sine Schei.
Khrono 26.05.2022
Alt samarbeid med Russland er stengt ned - nesten. Måndag kjem russiske forskarar til Bergen for å diskutere grunnlaget for fiskeriforvaltninga.
Khrono 26.05.2022
Senterpartiets Marit Arnstad vet ikke om stortingsbehandlingen vil hindre utsettelse av Ocean Space Centre. Om NTNU-campus sier hun at kvadratmeterprisen må «betydelig ned».
Khrono 26.05.2022
Historieforsker vil skrote dagens system for akkreditering av universiteter.
Khrono 26.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt