AddToAny

Kryssende uenighet om ny indikator for sitering

Kryssende uenighet om ny indikator for sitering
Høring. Mange er negative til innføring av en siteringsindikator i tellekantsystemet, men flere er også positive, viser høringsuttalelser. Uenigheten går på tvers av de tradisjonelle skillelinjene i universitets- og høgskolesektoren.
Universitets- og høgskolesektoren er splittet i synet på innføring av en siteringsindikator i tellekantsystemet. Uenigheten går på tvers av den tradisjonelle uenigheten i sektoren. Det er for eksempel ikke noe tydelig skille mellom unge og gamleuniversiteter.

Blant de mest positive finner vi Forskningsrådet, Nord universitet,Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), NHH (Norges handelshøyskole) og Akademiet for yngreforskere.

Mens Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus, Handelshøyskolen BI, høgskolene i Sørøst-Norgeog på Vestlandet, samt universitetene i Stavanger og Agder er blant de skeptiske. Også Forskerforbundet, NSO og Universitets- og høgskolereådet siernei.

NTNU plasserer seg et sted midt imellom og det samme gjør langt på vei Universitetet iBergen.

UiT Norges arktiske universitet har gått fra å være positive til å være imot ensiteringsindikator.

Dette kommer fram i høringsuttalelser som er sendt tilKunnskapsdepartementet.

Splittet omfinansiering

Sektoren var også splittet den dagen forslag til nytt finansieringssystem, ble lagt fram av Kunnskapsdepartementet i januar2015

UH-sektoren er splittet på forslag frafinansieringsutvalg

Siden den gang har NIFU på vegne av departementet utredet en siteringsindikator, Vekt på forskningskvalitet, og det er denne som nå har vært ute påhøring.

Kunnskapsdepartementet mente atforslaget fra NIFU innebaren så stor endring i publiseringsindikatoren at det måtte på høring.Og 32 institusjoner har sendt inn høringssvar til fristen1.mars.

Antall siteringer kan bli en del avtellekantene

Rice og HiOA erimot

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, viste i et innlegg i Aftenposten på kvinnedagen 8.mars hvordan en ny siteringsindeks kan slå skjevt ut for kvinner all den tid forskning viser at forskningsartikler publisert av kvinner blir langt mindre sitert enn de som publiseres av menn, samt at menn mye oftere siterer segselv.

Fremmer ikkekvalitet

I høringsuttalelsen sin er også Høgskolen i Oslo og Akershus klar: Høgskolen i Oslo og Akershus er imot en utvidelse av publiseringsindikatoren med en siteringsindikator av tre hovedårsaker: Indikatoren vil ikke fremme kvalitet, den er problematisk i et likestillingsperspektiv og den vil ikke være dekkende for sentrale fagområder som ellers har høy forskningspolitiskprioritet.

- Å gi økt belønning for selvsitering er rart, sier Curt Rice til Khrono, han peker også på at mer eksperimentelle fag vil komme dårligere ut enn for eksempel artikler innen medisin og naturvitenskap der det publiseres mange flereartikler.

Ottersen går imotsiteringsindikator

I et blogginnlegg nylig går også rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, imot en siteringsindikator, selv om Universitetet i Oslo kan være en av dem som kan komme til å tjene på en slikindikator.

UiO støtter anbefalingene for bruk av bibliometri som uttrykkes i Leiden-manifestet. Den foreslåtte indikatoren bryte

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt