Bondebladet
15.11.2017
- Den lave prisen vi får for lammekjøttet er krevende i en opparbeidingsfase. Det blir som å strø sand foran sparken, sier Stein Føreland Straume fra Valle i Setesdal.
Sommeren 2016 var det en festdag i Straumebygda da Stein Føreland Straume og to naboer åpnet nye sauefjøs, med landbruksminister Jon Georg Dale som gjest.
Les merOptimismen rådet, de tre fjøsene rommer til sammen 1 000 vinterfôra sau. De tre snakker sammen nesten daglig, og er enige om at det er tøffe tider for næringa.
Voldsom forskjell
I år var det 320 søyer som lammet. Det nye fjøset er bygd for 400 sauer og har en kostnadsramme på 5,5 millioner kroner, inkludert rentestøtte og 1 million i investeringsstøtte fra Innovasjon Norge, og omtrent det samme i tilskudd fra Valle kommune.
Egeninnsatsen var på 600 000 kroner. Til grunn for investeringen lå en driftsplan fra 2014 som baserte seg på en kilopris på b