Kjøkkenskriveren
12.09.2017
Revmatisk sykdom kjennetegnes med smerter og stivhet i kroppen. Generelt kan en si at kostrådene med fokus på mye grønt og sunt fett også gjelder ved slik sykdom. I tillegg er det noen kostfaktorer som er ekstra viktige for å redusere smerter, samt forebygge benskjørhet og hjerte- og karsykdom.
De fleste revmatiske sykdommer er inflammatoriske. Det vil si at det danner seg betennelser, særlig i ledd og senehinner. Det er forsket mye på hvordan kosthold kan påvirke dette.
Fett er et viktig energigivende næringsstoff som inngår i cellevegger, dannelse av hormoner, er kilde til fettløselige vitaminer og mye mer. Vi deler fett inn i mettet og umettet (enumettet og flerumettet). Det mettede fettet kommer hovedsakelig fra kjøtt- og meieriprodukter, mens umettet fett finnes mest i plante- og fiskefett. Det er gunstig å spise mer umettet og mindre mettet fett ved revmatisk sykdom.
OMEGA-3 FETT
Omega-3 fett er vist å ha ekstra gunstige, dokumenterte effekter ved revmatisme. Et tilstrekkelig inntak over tid kan bedre gripestyrke, gi mindre leddsmerter og morgenstivhet, samt færre hovne ledd og redusert bruk av smertestillende (NSAIDs).
De fleste får ikke i seg nok omega-3 gjennom kosten og tilskudd i form av tran eller omega-3 kapsler anbefales. Ved betennelsesaktiv, revmatisk sykdom anbefales et inntak på ca. 3 gram omega-3 daglig. I noen tilfeller må man bruke det i opptil 3 måneder før effekten merkes skikkelig. 3 gram omega-3 tilsvarer en god spiseskje tran. Ved bruk av kapsler, må en se på pakken fordi innholdet av omega-3 i ulike produkter er veldig varierende.
Det anbefales selvsagt å få så mye som mulig av omega-3 fettet gjennom mat i tillegg. De viktigste kildene i kosten er fet fisk, samt raps- og solsikkeolje, frø og nøtter. Fet fisk bør spises daglig, særlig laks, ørret, makrell, sild og kveite. Fiskepålegg som makrell i tomat, peppermakrell, sildetype
Gå til medietFett er et viktig energigivende næringsstoff som inngår i cellevegger, dannelse av hormoner, er kilde til fettløselige vitaminer og mye mer. Vi deler fett inn i mettet og umettet (enumettet og flerumettet). Det mettede fettet kommer hovedsakelig fra kjøtt- og meieriprodukter, mens umettet fett finnes mest i plante- og fiskefett. Det er gunstig å spise mer umettet og mindre mettet fett ved revmatisk sykdom.
OMEGA-3 FETT
Omega-3 fett er vist å ha ekstra gunstige, dokumenterte effekter ved revmatisme. Et tilstrekkelig inntak over tid kan bedre gripestyrke, gi mindre leddsmerter og morgenstivhet, samt færre hovne ledd og redusert bruk av smertestillende (NSAIDs).
De fleste får ikke i seg nok omega-3 gjennom kosten og tilskudd i form av tran eller omega-3 kapsler anbefales. Ved betennelsesaktiv, revmatisk sykdom anbefales et inntak på ca. 3 gram omega-3 daglig. I noen tilfeller må man bruke det i opptil 3 måneder før effekten merkes skikkelig. 3 gram omega-3 tilsvarer en god spiseskje tran. Ved bruk av kapsler, må en se på pakken fordi innholdet av omega-3 i ulike produkter er veldig varierende.
Det anbefales selvsagt å få så mye som mulig av omega-3 fettet gjennom mat i tillegg. De viktigste kildene i kosten er fet fisk, samt raps- og solsikkeolje, frø og nøtter. Fet fisk bør spises daglig, særlig laks, ørret, makrell, sild og kveite. Fiskepålegg som makrell i tomat, peppermakrell, sildetype