AddToAny

KOSTHOLD VED REVMATISK SYKDOM

KOSTHOLD VED REVMATISK SYKDOM
Revmatisk sykdom kjennetegnes med smerter og stivhet i kroppen. Generelt kan en si at kostrådene med fokus på mye grønt og sunt fett også gjelder ved slik sykdom. I tillegg er det noen kostfaktorer som er ekstra viktige for å redusere smerter, samt forebygge benskjørhet og hjerte- og karsykdom.
De fleste revmatiske sykdommer er inflammatoriske. Det vil si at det danner seg betennelser, særlig i ledd og senehinner. Det er forsket mye på hvordan kosthold kan påvirke dette.
Fett er et viktig energigivende næringsstoff som inngår i cellevegger, dannelse av hormoner, er kilde til fettløselige vitaminer og mye mer. Vi deler fett inn i mettet og umettet (enumettet og flerumettet). Det mettede fettet kommer hovedsakelig fra kjøtt- og meieriprodukter, mens umettet fett finnes mest i plante- og fiskefett. Det er gunstig å spise mer umettet og mindre mettet fett ved revmatisk sykdom.

OMEGA-3 FETT
Omega-3 fett er vist å ha ekstra gunstige, dokumenterte effekter ved revmatisme. Et tilstrekkelig inntak over tid kan bedre gripestyrke, gi mindre leddsmerter og morgenstivhet, samt færre hovne ledd og redusert bruk av smertestillende (NSAIDs).
De fleste får ikke i seg nok omega-3 gjennom kosten og tilskudd i form av tran eller omega-3 kapsler anbefales. Ved betennelsesaktiv, revmatisk sykdom anbefales et inntak på ca. 3 gram omega-3 daglig. I noen tilfeller må man bruke det i opptil 3 måneder før effekten merkes skikkelig. 3 gram omega-3 tilsvarer en god spiseskje tran. Ved bruk av kapsler, må en se på pakken fordi innholdet av omega-3 i ulike produkter er veldig varierende.
Det anbefales selvsagt å få så mye som mulig av omega-3 fettet gjennom mat i tillegg. De viktigste kildene i kosten er fet fisk, samt raps- og solsikkeolje, frø og nøtter. Fet fisk bør spises daglig, særlig laks, ørret, makrell, sild og kveite. Fiskepålegg som makrell i tomat, peppermakrell, sildetype
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt