AddToAny

Klosterliv og akademia er ikke så forskjellig

Klosterliv og akademia er ikke så forskjellig
Tro og viten. Hun er den forskeren ved Høgskolen i Oslo og Akershus som står oppført med flest publiseringer. Katarina Pajchel er nonne med doktograd i fysikk og har forsket ved CERN. Nå trives hun utmerket med å undervise lærerstudenter.
Religionen ga henne svar på hvorfor; naturvitenskapen ga henne svar på hvordan. Katarina Pajchel har avlagt klosterløfter og tatt en doktorgrad i fysikk - og hun utmerker seg som en særdeles produktivforsker.

Dagen til Katarina Pajchel begynner som dagen til de fleste andre: Medkaffe.

- Ikke må jeg stå opp umenneskelig tidlig heller, smilerPajchel.

Men det er noe ved den 42 år gamle fysikerens morgener som ikke er helt som alleandres.

Akademia og klosterlivet ikke såforskjellig

Pajchel,våkner hver morgen i Sankta Katarina-hjemmet på Majorstuai Oslo, et lite kloster bestående av til sammen tolvnonner- ellersøstre.

Etter kaffen, fortsetter stillebønn ikapellet.

- Jeg liker rammene klosterlivet gir meg. Det var kanskje derfor jeg ble værende, sier hun rolig, før hun leggertil:

- Jeg likteogså rammene jeg fant på universitetet. Det er to ganske parallelle tilværelser; akademia og klosterlivet er ikke så forskjellig, når alt kommer tilalt.

Nådde ikke topp100

Det er ikkebare morgenene i klosteret som gjør at Pajchel skiller seg ut på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), hvor hun underviser lærerstudenter ifysikk.

Pajchel er nemlig også en svært produktiv som forsker, og er den på Høgskolen i Oslo og Akershus som gjennom de siste 10 årene har flest oppføringer i det norske tellekantsystemet for forskere,Cristin.

Hele 542 oppføringer står det på Pajchel, og hun er langt foran neste mann på listen på landets største høgskole, Frode Eika Sandnes, som har 165 oppføringer. På nasjonalt nivå er det bare 13forskere som har flere oppføringer enn nonnen og fysikeren påHiOA.

- Det har vært mange delforfattere på publikasjonene jeg har vært med på, så selv om det er mange, blir det ikke så mange publiseringspoeng for hver av dem,forklarerhun.

Ikke spesielt mangepubliseringer

- Det er allikevel viktig å understreke at dette ikke er veldig spesielt. Mange av mine tidligere kolleger innen partikkelfysikk, både i Oslo og Bergen,jobber på samme måte som jeg gjorde, og de har langt flere publikasjoner enn det jeg har, sierPajchel.

Oversikten er laget som en bacheloroppgave av studenter på HiOA. Studentene har laget en slagsforskningsindeks der man henter ut informasjon fra Cristin-systemet og kan rangere på nye måter, også per individ, noe som tidligere ikke har vært offentlig tilgjengelig, men også noe som eromstridt.

En egenpubliseringskultur

Pajchel har en doktorgrad i eksperimentell partikkelfysikk, og hun forteller at grunnen til at hun har så høyt antallpublikasjoner som hun har, skyldes måten hun som fysikerharjobbetpå.

Hun har forsket for CERN (Den europeiske organisasjon

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt