AddToAny

Kjøp nå - betal senere

Superappene vil holde brukerne hos seg så lenge som mulig. Appene som kombinerer betalingsformidling med en rekke andre tjenester, utfordrer finansnæringen og de store teknologiselskapene.
Claude R. Olsen

Superappene er blitt enormt store i Kina. Brukerne av WeChat og Alipay kan gjøre «alt» inne i en og samme app. De skal i dag ha henholdsvis en milliard og en halv milliard brukere. I andre asiatiske land har det vokst frem tilsvarende superapper, Paytm i India, Grab i Singapore, GoTo i Indonesia og Kakao i Sør-Korea. Felles for dem er at de samler inn enorme mengder data om hver kunde og skreddersyr tjenestene og tilbudene.

En tilsvarende utvikling av superapper har ikke skjedd i Europa og USA. Kartlegging av brukerne som i Asia, er umulig i Europa der datainnsamlingen styres av GDPR. Mens i USA prøver de store teknologiplattformene Amazon, Apple, Facebook og Google å utvide sine mange tjenester til også å ta seg av betaling i sine økosystemer.

MED BETALING I BUNNEN

Likevel har det i underskogen av fintech-selskaper vokst opp utfordrere til de store. De startet som betalingsapper, men får stadig nye tjenester og blir en light-variant av superappene. Eksempler er amerikanske PayPal, svenske Klarna og britiske Revolut.

I Norge er Klarna den mest kjente. De fleste har møtt den lyserøde logoen som ett av betalingsalternativene i nettbutikkene. Selskapet samarbeider med en flora kjente og mindre kjente nettbutikker. Selskapet har utviklet en enklest mulig betalingsløsning for handel på nettet, og har rundt 90 millioner brukere og samarbeid med rundt 250 000 nettbutikker.

HOLD DEM INNE

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Tom Knutsen var arbeidssøkende etter å ha droppet ut av universitetsstudier. Han hadde null erfaring med bank, men deltakelse i et læringsprogram i datakoding og en DNB-leder på talentjakt ga ham hurtigansettelse i Bergen.
Finansfokus 16.08.2022
En ny FAFO-rapport viser at flere finansansatte blir utsatt for sanksjoner når de varsler om kritikkverdige forhold i jobben. Nå vil Finansforbundet rydde opp og har fått med seg arbeidsgiverne i bransjen.
Finansfokus 15.08.2022
- Finansbransjen tar store steg innenfor IT og det er derfor et stort behov for økt IT-kunnskap blant oss som jobber i bransjen. Man ser at IT-kunnskapene er veldig variable, her har vi unge et ansvar for å heve kompetansen til andre.
Finansfokus 12.08.2022
Den nye sjeføkonomen i YS, Merete Onshus, innser at hun kan oppfattes som en brems når lønnskrav skal diskuteres.
Finansfokus 11.08.2022
Mens antall jobber i norske sparebanker synker, øker det kraftig i forretningsbankene. Det kan tyde på at forretningsbankene vinner kampen om kompetansen.
Finansfokus 10.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt