AddToAny

Kjærlighet ikke til stede

40 prosent av norske husholdninger består av én person. Hva gjør fravær av kjærlighetsrelasjoner med oss som mennesker og som samfunn?
I
2021 kartla Statistisk sentralbyrå antall single over 18 år i Norge på oppdrag fra NRK. Kartleggingen viste at 1,4 millioner nordmenn ikke lever i etablerte kjærlighetsforhold. Andelen har steget fra 24 prosent i 1980, til 33 prosent i 2021.
- Det er viktig å understreke at mange faktisk velger å leve alene. Når man er økonomisk uavhengig, er det naturlig å stille høye krav til en partner, sier spesialist i klinisk voksenpsykologi Line Marie Warholm.
En sterk og varig kjærlighetsrelasjon kan gi trygghet og bekreftelse, og en partner å lene seg på i vanskelige faser av livet.
- Psykolog Sissel Gran bruker begrepet livsvitne. Det er et fint begrep. Det å være den viktigste i livet for et annet menneske, å se kjærligheten i den andres blikk og føle seg elsket er en styrke. Det er dessverre ikke virkeligheten for mange - det finnes mange ensomme mennesker som lever i parforhold, sier Warholm.

NISSEN PÅ LASSET
Det er lett å tenke at ensomhet og mangel på nærhet og kroppskontakt - såkalt hudsult - i større grad rammer single enn de som lever i parforhold. Det er ikke nødvendigvis tilfellet.
- Parforhold går opp og ned, og mange slutter etter hvert å ha sex og lever sammen i lange perioder uten kroppskontakt. Å leve i et forhold preget av forakt,
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

SKILSMISSEN OG DENS BARN ORGANDONASJON - pisk eller gulrot DITT VIKTIGSTE FELLESSKAP ER MED DEG SELV VENNSKAP PÅ TVERS AV KRIG
Fri tanke 06.06.2024
Skilsmisse er vanlig. Men i hver enkelts liv er det ekstraordinært. Hva gjør det med oss?
Fri tanke 06.06.2024
Jeg som skriver dette er en 37 år gammel trebarnspappa, fremtids- og teknologioptimist, humanist og nevrolog. Til daglig jobber jeg ved Sykehuset i Vestfold.
Fri tanke 06.06.2024
Nei, frivillighet er det beste. Men da må du snakke åpent med dine nærmeste om liv og død.
Fri tanke 06.06.2024
GURO HOFTUN (født 1970). Journalist og forfatter. Hun har skrevet romanene
Fri tanke 06.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt