BUSKAP
14.05.2021
Nylige gjennomført studier har viste at daglig inntak av Jarlsberg-ost øker vitamin K-status og innholdet av osteokalsin i blodet. Dette tyder på at Jarlsberg® kan ha en forebyggende effekt mot blant annet beinskjørhet.
P ersoner som spiser ost er mindre utsatt for hjerte- og karsykdommer enn andre, og de som spiser mest er mindre utsatt enn de som spiser mindre. Dette er funnet i flere studier, både fra Norge og utlandet. Forskerne knyttet funnene til innholdet av vitamin K i ost.
Ost viktig kilde til vitamin K2
@bt:Vitamin K finnes i flere varianter. vitamin K1, som finnes i grønnsaker, og mange ulike former av vitamin K2. Gjennom kostholdet får vi mest vitamin K1, men i studiene nevnt over kunne ikke redusert hjerte- og karsykdom knyttes til vitamin K1 inntak, bare vitamin K2. Ost (og kulturmelk) er våre viktigste kilder til vitamin K2. Melk inneholder ubetydelig mengder vitamin K, men flere bakterier som brukes i produksjon av ost og syrna meieriprodukter produserer vitamin K2. Forskere har funnet at disse vitamin K2-variantene har lengre oppholdstid i kroppen og blir bedre utnyttet enn vitamin K1 og vitamin K2-varianten MK4 som man finner i kjøtt.
Vitamin K har mange viktige funksjoner
Vitamin K er viktig for koagulasjon av blod (derav navnet vitamin K), men har også mange andre viktige funksjoner. Vitamin K er nødvendig for aktivering av spesielle vitamin K-avhengige proteiner. I alt 19 ulike vitamin K-avhengige proteiner er kjent. De spiller viktige roller i koagulasjon, beinhelse samt forhindre åreforkalkning og andre kjent folkesykdommer. Mange av de funksjoner disse proteinene har i kroppen er fortsatt ukjent, men det kommer stadig nye forskninsresultater på dette området . Nylig ble det rapportert at personer som blir alvorligst syke av koronavirus har meget dårlig vitamin K-status. Selv med et vitamin K-inntak tilstrekkelig for norma
Gå til medietOst viktig kilde til vitamin K2
@bt:Vitamin K finnes i flere varianter. vitamin K1, som finnes i grønnsaker, og mange ulike former av vitamin K2. Gjennom kostholdet får vi mest vitamin K1, men i studiene nevnt over kunne ikke redusert hjerte- og karsykdom knyttes til vitamin K1 inntak, bare vitamin K2. Ost (og kulturmelk) er våre viktigste kilder til vitamin K2. Melk inneholder ubetydelig mengder vitamin K, men flere bakterier som brukes i produksjon av ost og syrna meieriprodukter produserer vitamin K2. Forskere har funnet at disse vitamin K2-variantene har lengre oppholdstid i kroppen og blir bedre utnyttet enn vitamin K1 og vitamin K2-varianten MK4 som man finner i kjøtt.
Vitamin K har mange viktige funksjoner
Vitamin K er viktig for koagulasjon av blod (derav navnet vitamin K), men har også mange andre viktige funksjoner. Vitamin K er nødvendig for aktivering av spesielle vitamin K-avhengige proteiner. I alt 19 ulike vitamin K-avhengige proteiner er kjent. De spiller viktige roller i koagulasjon, beinhelse samt forhindre åreforkalkning og andre kjent folkesykdommer. Mange av de funksjoner disse proteinene har i kroppen er fortsatt ukjent, men det kommer stadig nye forskninsresultater på dette området . Nylig ble det rapportert at personer som blir alvorligst syke av koronavirus har meget dårlig vitamin K-status. Selv med et vitamin K-inntak tilstrekkelig for norma