AddToAny

Individuelle planer (IP) for personer med demens

Individuelle planer (IP) for personer med demens
- Ved å bruke Individuell Plan (IP) for personer med demens kan vi tilby dem og deres pårørende et mere helhetlig, koordinert og individuelt tilpasset tjenestetilbud.
Det sier Trondheim kommunes fagleder ved Ressurssenter for demens, vernepleier Ingrid Haug Olsen og hennes kollega, vernepleier Julie Krutå. Da de i fjor ville ta prosedyren i bruk for personer med demens, møtte de i begynnelsen noe motstand. For selv om personer med demens har en alvor-lig, progredierende sykdom som vil utløse behov for langvarige og koordi-nerte helsetjenester, har IP vært lite brukt til denne pasientgruppen. - Planprosedyren ble oppfattet som uegnet fordi personer med demens ikke kan forventes å ta styringen over planen sin selv. Vi svarte da at hvis vi begynner tidlig nok, kan også personer med demens styre deler av planen selv, sier pådriverne. Etter å ha testet prosedyren på tre brukere er de fortsatt ikke i tvil: Ved bruk av IP kan personer med demens og deres nære få bedre informasjon, mere koordinert oppfølging og et skreddersydd tjenestetilbud. Brukerne vet at de over tid vil trenge hjelp fra mange ulike instanser. Planen skal sikre dem rett oppfølging til rett tid gjennom hele sykdomsforløpet. - Allerede ser vi at IP har gitt våre tre brukere bedre samhandling og mere effektive møter, forteller Ingrid Haug Olsen. ÅRepperne sdeniatalongteenne ffoorrtdeesltbrukerne er også fornøyd. - For meg og min kone har det vært en fordel å få IP. Takket være den har vi i dag en åpen dialog med alle de ulike tjenestene som etter hvert er invol-vert, sier Bjørn Østbye (67). Utsagnet står i sterk kontrast til den oppfatningen han og hans kone ga uttrykk for under fjorårets Møteplass for mestring-kurs, i regi av Nasjonal kompetansetjeneste. - Min kone ble diagnostisert med frontotemporal demens i 2014. To år senere var jeg fortsatt svært forvirret og frustrert når det gjaldt alle de ulike tjenester og personer vi skulle forholde oss til. Min kone har dårlig innsikt i egen sykdom, så det var jeg som måtte sørge for at hun og vi fikk den hjelpen vi hadde behov for. Jeg ga nok ganske tydelig uttrykk for hvor vanskelig jeg syntes det var å skulle ta seg fram i dette land-skapet, sier Bjørn. PEtotseirtiåvth amdøetletatt på mestringskurset fikk Bjørn og hans kone en fast koordinator og kontakt inn mot Trondheim kommune; Julie Krutå. Det var Julie som tok initiativ til det førstemøtet mellom Bjørn og representanter for de ulike instansene som var inne i saken. - Min kone var ikke med på dette møt
Gå til mediet

Flere saker fra Demens & Alderspsykiatri

Folkebiblioteket er åpent for alle, og kan være en viktig møteplass for eldre. Bruk av folkebiblioteket kan fremme livskvalitet, forebygge ensomhet og føre til mindre sosial ulikhet i helse. Folkebiblioteket kan være knutepunktet for innhenting og formidling av helseinformasjon i kommunene.
Hvavnaevdaarnbnaekngdreulnengeenmfoidrledritbt lfaonrstkenldinrgesipNroosrjgeek.tP?
BDefeafetkkfigtnarnvuespnesntrusodniesreongtrfeorrtsoknminsogrsgo. mEkssieemr npoleeropmå dthoeumtmteeører ro(3rge)l,divursekkdsvjuoaklnistjaeovtnfnoearvvpraoaspgiseitynaktsiejaontneri(so5kg)e.
i årenes løp etterfulgt av flere profilerte fagpersoner. Sammen har de på hver sin måte bidratt til tidsskriftets kunnskapsformidling.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt